Вашингтон у страху од “сатане” и “посејдона”

Вељко Зељковић
Вашингтон у страху од “сатане” и “посејдона”

Русија је у Украјини, а током своје досадашње војне акције која траје од 24. фебруара, по први пут употријебила неке од хиперсоничних пројектила нове генерације, а које Москва назива “непобједивим” и невидљивим за радар.

 Била је то, између осталог, јасна и непосредна порука и појединим западним земљама да се не играју с ватром, те показивање војне моћи и мишића модерне руске ратне машинерије која би, како су саопштили из Кремља,требало да одврати све оне који покушају угрозити опстанак Русије. За Кремљ и предсједника Владимира Путина то је питање живота или смрти, а “невидљиве”, супер брзе ракете симболичног назива “бодеж” или “сатана” које надзвучном брзином погађаја војне циљеве у милиметар, вјероватно најбоље средство за одвраћање, јер тренутно не постоји ниједан ефикасни систем одбране од њих.    

Нуклеарни мач

Хиперсоничним оружјима називају се иначе оне ракете које су у стању летјети и маневрисати брзинама чак пет пута већим од брзине звука. Због великих брзина око ракета се ствара “измаглица”која их чини готово невидљивим за радаре. Русија тренутно има неколико ових система “судњег дана”, способних да у само једном удару униште огромну територију.

По својим карактеристикама, ракетни систем “Сармат” нема премца у свијету. Може да нападне све циљеве, ма гдје они били и ма како далеко били, успјешно савладавајући системе противваздушне одбране. Она је већ у неколико наврата тестирана, а експерти оцјењују да је овим Русија добила “веома моћан нуклеарни мач”, којим Москва не намјерава никог да “туче”, већ је задатак да одврати оне који планирају напад.

Западна штампа нови руски пројектил описује као “застрашујући” и назива га “Сатаном”, истичући да је “сармат” у стању да направи прави пакао на земљи. Британски медији, а позивајући се на експерте, наводе да би једна таква ракета могла да уништи скоро цијели Њујорк, а пет-шест цијелу источну америчку обалу. Сматрају и да би једна ова ракета могла збрисати са лица земље Енглеску и Велс, а једним ударом и цијелу Француску.

Може да носи већи број нуклеарних бојевих глава, а поједини медији тврде да је домет ове ракете, тешке преко 200 тона, чак 18.000, а неки и 30.000 километара. Наводно може да носи 10 великих или 16 малих нуклеарних глава које имају огромну разорну моћ. Иначе, свака од нуклеарних бојевих глава може бити усмјерена на различите објекте. При крају лета тај “букет” бојевих глава се раздваја и одвојено лете до својих циљева. Војни експерти сматрају да се она може успјешно користити и као орбитални аутоматски дрон-бомбардер, који испоручује 15 метеорита средње величине до било које тачке на планети. Наводе и да кратко иницијално сагоријевање при лансирању значи да америчка мрежа сателита за детекцију топлоте има слабе шансе да опази исто. Укратко, огромна је, моћна, напредна и готово ју је немогуће зауставити.

Руски предсједник Владимир Путин почетком ове године рекао је да ће ово јединствено оружје додатно ојачати борбени потенцијал руских Оружаних снага и осигурати безбједност Русије од спољних пријетњи, те да ће “натјерати оне који покушавају да јој пријете - да се замисле”. Руски експерти оцјењују да је недавно тестирање усавршеног “Сармата”, а у јеку актуелних тензија између Русије и Запада око Украјине, јасан сигнал Америци и њеним м савезницима да ће сваки потенцијални агресор на територијални интегритет бити најсуровије кажњен.

Убица носача авиона

Поносом руске војске у области хиперзвука и оружјем без премца сматра се и ракетни систем “Кинжал” (“Бодеж”), који је добио назив по једној врсти бодежа распрострањеног на Кавказу. Рад на стварању ове хиперсоничне ракете започео је још, претпоставља се, крајем 90-их и почетком 2000-их. Русија је 19. марта ове године  први пут користила ову моћну ракету у Украјини, успјешно уништавајући нека од подземних складишта муниције Оружаних снага Украјине. Прецизност погађања мете је унутар једног метра. Руски медији су ову ракету, а која може носити и нуклеарне бојеве главе, прозвали “убицом носача авиона”, донедавно готово непотопивих бродова којих САД има чак 11.

Колико је познато, нити један од сада оперативних противбалистичких система у употреби не може пресрести, нити зауставити “Кинжал”. Могуће је да је и то један од разлога због којих је на два циља у Украјини кориштена баш ова крстарећа ракета, јер је сама Украјина на почетку сукоба имала сигурно преко осам батерија С-300 са више десетина лансера које су, у подручјима гдје су постављене, успјешно обарале чак и крстареће ракете типа “калибр” максималне брзине око 2,9 маха. Могуће је да је кориштење ове ракете у Украјини било показног карактера за западне “посматраче”.

Русија је у Украјини употријебила и хиперсоничне ракете “циркон”, које су прозване “невидљивим” морским ракетама. Ова моћна ракета наводно може летјети брзином од девет маха и може носити конвенционалну бојеву главу масе до 300 килограма или тактичку нуклеарну снаге 200 килотона на удаљеност до 1.000 километара. Чак три пута бржа од ње је ракета “авангард”. Према подацима руског Министарства одбране, њихова брзина достиже чак 27 маха, односно 27 пута већа је од брзине звука, те погађа циљ који се налази на удаљености од чак 6.000 километара. Ова ракета је према тврдњама из Кремља направљена и осмишљена као одговор на ширење НАТО инфраструктуре по Европи.

Бог судњег дана

Међутим, нису само хиперсоничне ракете те на који се Руси ослањају. Руска војска се недавно похвалила да су у Украјини, по први пут, користили и ласерско оружје за рушење дронова. Остало је нејасно да ли се ради о систему “Пересвет” (на руском “врло јасно”), јер је Москва исти до сада  држала у великој тајности. Према мишљењу појединих војних експерата “Пересвет” је способан да уништи извиђачке сателите у земаљској орбити, али и да “спали” опрему извиђачких авиона и дронова, а уз одређене модификације и физички уништи из непосредне близине. Поједини медији су објавили како овај систем користи нуклеарни реактор мале величине, захваљујући којем може постићи колосално моћан ласерски сноп способан да погоди авионе, укључујући сателите у орбити.

И на крају, ту је и “посејдон”, џиновски подводни дрон, којег су руски војни стручњаци назвали “Бог судњег дана”. Русија је успјела развити подводни аутономни роботски дрон с минијатурном нуклеарном инсталацијом и борбеним термонуклеарним пуњењем (10 мегатона), способним да “плива” неограничено дуго на дубини од једног километара. Дрон је дуг 24 метара, са пречником од око два метра, а тежине 100 тона. Руска војска је објавила да усмјерена експлозија на великој дубини може произвести нуклеарни цунами огромне разорне снаге, те да је експлозија само једне такве направе способна да збрише трећину САД с лица земље. Детонација четири оваква уређаја, смјештена на различитим границама сјеверноамеричког континента, гарантовано би уништило цијелу Америку. Осим тога, овај подводни нуклеарни дрон има још један важан задатак -  експлозијом је способан да уништи или онеспособи носаче пројектила “Тридент” - подморнице САД и Велике Британије, а што је најважнији дио НАТО-ове нуклеарне тријаде. Овај својеврсни нуклеарни “мега торпедо” јединствен је у историји свијета, јер мијења облик нуклеарног одвраћања и постаће једно од најстрашнијих оружја Русије.

Прича о овом разарајућем оружју, о ком се и даље не зна баш много, започета је у септембру 2015. године. Руска телевизија НТВ је “случајно” објавила страницу документа на којем су се налазили подаци о “океанском вишенамјенском систему”, названом “Статус-6”. Откривање информација догодило се приликом обраћања руског лидера, који је током говора критиковао планове САД о одбрамбеним ракетним технологијама. Након тога су се појавила бројна нагађања да ли је у питању било упозорење или погрешна информација која би “непријатељске” државе натјерала на размишљање. Међутим, ЦИА претпоставља да је “цурење” било намјерно. Русија је, према подацима америчког Пентагона, прво тестирање “посејдона” обавила још 27. новембра 2016. године на Арктику.

Америка и Кина

А гдје су овој причи Пентагон и Пекинг? Америка у свом арсеналу има ракете “дарк игл”, максималне брзине 17 маха и домета до 3.000 километара. Ова ракета је намијењена за кориштење на европском тлу, односно за евентуални нуклеарни напад из Њемачке или Пољске на циљеве у Русији. Овај систем за сада још није оперативан, али се очекује да би требало постати током идуће године. Према писању појединих медија ова ракета би требало да буде у стању погодити циљ у Москви у само шест минута. Из Пентагона је недавно саопштено како је недавно извршено успјешно тестирање још једног хиперсоничног оружја. Према америчким изворима, војска је 16. маја по први пут успјешно лансирала ракету “АГМ-183А”. Брзина ракете наводно ће била пет пута већа од брзине звука. Иначе, Америка, Британија и Аустралија недавно су потписале споразум да развију моћно хиперсонично оружје, а како би, прије свега могли да парирају Кини. Кина је током овог мјесеца тестирала своју нову хиперсоничну ракету “XЈ-21”, која је већ добила име “убица носача авиона”. Свјесни моћи америчких носача авиона и њихове способности да лутају свјетским океанима, уништавајући мете и на мору и на копну, кинески научници су напорно радили како би осигурали да имају начина да поразе ове тешко брањене мобилне аеродроме.

Према процјенама појединих војних експерата, Кина већ посједује оперативан орбитални систем за бомбардовање који може прелетјети читаву земаљску куглу и из ниске орбите избацити хиперсоничне пројектиле на циљеве при чему посве избјегава радаре за рану детекцију.

Ракетне пробе Сјеверне Кореје сугеришу да и та земља има хиперсоничне балистичке ракете. Поред тога, још неколико других земаља, међу којима су Велика Британија и Индија, раде на истраживању те технологије.

Ракетна купола

Русија је посљедњих година почела да развија и С-500, универзални систем за пресретање балистичких и крстарећих ракета. Радијус уништења је око 600 километара. Главнокомандујући Ваздушно-космичких снага, генерал-пуковник Сергеј Суровикин истакао је да ће овај систем моћи да уништи и хиперсоничне ракете у свемиру. Али, осим С-500, Москва располаже и са другим новитетима. Станица за детекцију “Дон-2Н” омогућава откривање малих летећих циљева на граници Сјеверног и Баренцовог мора, те аутоматско праћење до 100 балистичких објеката. Ту је и нови систем одбране од ракета назван “Нудол” који има задатак да обезбиједи одбрамбену куполу за све врсте ракета, укључујући и оне с нуклеарним бојевим главама. Развијају брзину од седам километара у секунди, а домет је око 1.500 километара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана