Упозорења стручњака: Временске кризе могле би узроковати штету од више хиљада милијарди

Anadolija
Упозорења стручњака: Временске кризе могле би узроковати штету од више хиљада милијарди

САРАЈЕВО - Енергетска криза је безначајна у односу на посљедице климатских промјена, јер временске кризе, упозоравају стручњаци, могле би узроковати штету од више хиљада милијарди еура.

Челник Европске свемирске агенције (ЕСА) Josef Aschbacher упозорио је да би економске посљедице топлотних таласа и јаких суша могле засјенити европску енергетску кризу, због чега је, према његовим ријечима, неопходна хитна акција против климатских промјена.

"Данас смо веома забринути због енергетске кризе, и то с правом.

Али ова криза је безначајна у поређењу са посљедицама климатских промјена, које су много веће и с којима се треба позабавити заиста, јако брзо", рекао је Aschbacher.

Он је рекао да узастопни топлотни таласи, уз шумске пожаре, исушивање ријека и пораст температуре према подацима из свемира, показују да климатски утицаји несумњиво утичу на пољопривреду и друге економске секторе.

У првој половини ове године у Француској је изгорјело више од 57.200 хектара земље, што је шест пута више од просјека за цијелу годину до сада. У Шпанији је јул био најтоплији мјесец од најмање 1961. године, док је Велика Британија поново издала упозорење на екстремне врућине након јулског рекорда од преко 40 степени Целзијуса.

Посљедњих седмица, мрежа сателита за посматрање  забиљежила је екстремне површинске температуре које су достигле преко 45 степени Целзијуса у Великој Британији, преко 50 степени Целзијуса у Француској и чак преко 60 степени Целзијуса у Шпанији.

"Изгледа прилично лоше. Видјели смо екстреме које до сада нисмо видјели", резимирао је овогодишње догађаје Aschbacher

У стварности, цијели екосистем се мијења врло, врло брзо и много брже него што су научници очекивали до прије неколико година, упозорио је и објаснио да је комбинација суша, пожара и интензитета олуја видљив знак климатских промјена. Уз израженије промјене температуре, вјетрови такођер постају јачи и изазивају јаче олује

. "Тајфуни су много јачи него што су били у погледу брзине вјетра, а тиме и штете", рекао је Асцхбацхер, који такођер одговара скептицима о климатским промјенама који тврде да се то увијек догађало.

"Наравно да смо увијек имали временске флуктуације, али никада у овим размјерима до сада. Нема сумње да је то због климатских промјена", истакао је. Такође је одбацио тврдње критичара да борба против климатских промјена захтијева много новца и да је због тога најтеже погодила сиромашне земље. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана