Убавкина природна козметика за људе и животиње

Срна
Убавкина природна козметика за људе и животиње

ПАЛЕ - Убавка Трифковић са Пала прије четири године одлучила је да се бави производњом домаће козметике од природних и здравих састојака под називом “Дива натура”, који повољно дјелују на кожу и здравље цијелог организма.

Природна козметика “Дива натура” пружа широку палету производа.

“Кренула сам од природних сапуна који су биљног поријекла у које стављам маслиново, палмино, бадемово, кокосово и рицинусово уље и додајем етерична уља. Имам око 16 врста сапуна”, наводи Трифковићева за Срну.

Осим тога, почела је да прави дезодоранс стикове са етеричним уљима од наранџе, менте, сибирског бора, затим балзам за усне, бутер за тијело - куглице за опуштање, те бам-бомбе за бањање стопала.

“У неке сапуне додајем козије млијеко”, открива Убавка и напомиње да су то, иначе, сапуни од невена, камилице, затим активног угља, мака и цимета, који су мало кремастији. Сви сапуни се користе за све типове коже.

Природна козметика, осим пажљиво бираних састојака, изискује много рада, времена до финалног резултата. Сапун се прави хладним поступком, а, када се направи, треба око мјесец дана да сазри.

“Највише времена одузима прављење калупа, као и мјерење које мора да буде прецизно. Постоји сапунски калкулатор који израчуна колико је потребно натријум хидроксида и дестиловане воде, млијека, осталих уља... Затим се ради мућење, изливање и све се ради на температури до 35 степени”, наглашава Трифковићева.

У сапуне, који су разноликих боја, додаје природне боје, као што је, на примјер, цвијет невена да би сапун био розикаст, затим куркума и какао. Постоје посебне козметичке боје за сапуне које се зову “мице”, а које додаје ради декоративности.

Убавка сировине набавља у био-шпајзовима, претежно из Србије, у продајним центрима или у биљној апотеци, па је важно да сапуни стоје на подлози - дрвеној или пластичној како би дуже трајали и да се не би топили.

Природна козметика је испитана и на Институту за јавно здравство Источно Сарајево, а, да би квалитет био још бољи, Трифковићева је похађала школу сапуна у Србији прије двије године.

Убавка је регистровала своју занатску радњу у августу, а похађала је акцелератор програм при Развојној агенцији Републике Српске и “Фондацију 787” у Сарајеву.

Она наводи да ће избор сапуна сузити на шест врста како би радила веће серије, јер је до сада све било кућна радиност - кренула је из хобија, а прерасло је у страст и проширило се и на остали асортиман.

У плану јој је да прави и корпоративне поклоне за мушкарце.

САПУНИ И ЗА КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ - ПСЕ

С обзиром на то да Убавка ради у ветеринарској станици на Палама, одлучила је да и за псе производи сапуне, којих има око 250.

То су иновативни сапуни за љубимце и прави двије врсте - сапунице са етеричним уљем лаванде и сапунице са етеричним уљем цитронеле, који је иначе репалент јер штити од бува, крпеља и комараца.

Цијена сапуна је пет КМ.

Сви заинтересовани природну козметику “Дива натура” могу потражити на “Инстаграм” профилу (diva_nature_care) или на број телефона 066/493-316.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана