У Мостару се отвара први музеј олдтајмера на Балкану

ГС
Foto: Кликс

МОСТАР - Мостар званично добија први музеј техничких ствари и олдтајмера на Балкану 28. маја, кад ће се на свечаном отварању у највећем херцеговачком граду окупити преко 100 олдтајмера из девет земаља свијета и највећи рели на Балкану.

 Јединствени музеј на Балкану прије званичног отварање посјетила је екипа портала Клиx.ба која се увјерила да се завршни радови за свечаност убрзано приводе крају.

Предсједник Олдтајмер клуба Мостар Здравко Видовић нам је поносно представио јединствени музеј тог клуба говорећи с пуно жара о реализацији приче која је успјела у мостарском насељу Родоч искључивим залагањем ентузијаста и без икакве подршке владајућих структура.

"Ово је јединствен музеј на Балкану и први музеј једног олдтајмер клуба, који је под заштитом УНЕСЦО-а, пуноправни члан свјетске олдтајмер организације ФИВА и представник БиХ. Музеј се састоји од 700 квадрата гдје ће бити изложено око 40 аутомобила из прошлог стољећа, међу којима су неки стари и око 100 година. Уз то ћемо једини имати сервис за процјену олдтајмера, гдје ће се утврђивати оригиналност возила потребна за регистрацију олдтајмера", каже Видовић.

У склопу музеја ће, како појашњава бити такођер антикварница и пуб за госте, а како сурађују са младим умјетницима по његовим ријечима ће се ту одржавати и умјетничке изложбе, промоције и презентације, јер како истиче, праве културно мјесто које је јединствено у регији.

Док разгледамо пажљиво изложене лимене четвероточкаше из прошлог стољећа, прича нам како су ово мјесто прије неколико дана посјетили и пријатељи из Београда који су одушевљени цијелом причом признали да такво нешто још нису видјели у ширем окружењу

."Поносни смо што Мостар коначно има нешто што немају ни велики градови попут Београда и Загреба, али смо разочарани чињеницом да наш рад нико није препознао од владајућих структура нити нам дао подршку у овој причи, иако смо једни од највећих промотора не само Мостара него и читаве БиХ широм свијета", каже наш саговорник.

Мостарски музеј олдтајмера је како на казује, прије отварања посјетио и предсједник свјетске организације ФИВА-е Тиди Брестерс, који је својим авионом слетио на мостарски аеродром и два дана боравио у Мостару, али га нико од представника власти није дочекао.

"У свијету гдје год он долази дочекују га предсједници држава а у Мостару га није дочекао ни предсједник мјесне заједнице. Али је он задовољан оним што смо ми урадили и то нам је важно, а владајуће структуре не желим ни коментарисати", каже нам Видовић.

Истиче да је једино разумијевање нашао у Цивилној заштити ХНК која им је уступила простор бивше војарне у мостарском насељу Родоч иако је објекат био без струје, воде, отвора и у рушевном стању, јер им је то омогућило да реализују причу за коју су простор тражили више од пет година.

"Инвестирали смо 210 хиљада КМ да се објекат доведе у стање за кориштење и четири мјесеца даноноћно радили како би успјели реализирати причу до краја маја када традиционално у Мостару организирамо скуп олдтајмера који долазе из разних крајева свијета и заиста сам поносан због тога", каже нам идејни творац јединственог музеја на Балкану.

Додаје да је цијели пројект подржала и Туристичка заједница ХНК која је свјесна значаја њиховог постојања и промоције коју раде у свијету за херцеговачко поднебље.

На дан свечаног отварања мостарског музеја олдтајмера доћи ће гости из девет земаља свијета са око 100 возила и највећи рели на Балкана који стиже из Београда са 16 возила који ће обогатити херцеговачке цесте и мостарске улице, а потом наставити пут за Црну Гору и Албанију.

Позвао је све грађане да уживају у овој манифестацији и виде ријетке примјерке возила која су обиљежила прошло стољеће , те изразио наду да ће ова прича из године у годину расти и с временом постати препозната и у граду у којем се налази.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана