У гнијезду опет весело: Клепетан се вратио Маленој, сви мислили да је угинуо

Срна
У гнијезду опет весело: Клепетан се вратио Маленој, сви мислили да је угинуо

У гнијезду на крову дворишне зграде школе у Бродском Варошу опет је весело. За десетак дана опет ће бити малих птића, плод љубави Малене и њеног родана.

Наиме, пензионисани школски домар, Стипа Вокић опет има пуне руке посла.

Добра ситуација у вези вируса корона допушта му да оде на канале у околини Брода и Маленој напеца рибице, а и родан донесе Маленој понешто "да прегризе", пише 24сата.хр.

"Колико ми је било тешко када је Клепетан у априлу по ранијем доласку с афричког Југа био с Маленом пар дана и онда изненада нетрагом нестао толико ми је сада драго да Малена није сама. И, не само то: из дана у дан све ми се више чини да се то баш Клепетан вратио. Свако јутро дође ми пред улазна врата стана и клепеће, тражи да једе. Да је то неки други родан то сигурно не би радио, све ми се чини да је тај "нови" родан заправо мој Клепо. Дође када га зовем, клепеће, прилази ми и умиљава се… Малена на јајима сједи од јутра до раног поподнева, онда он слети и одмјени ју да се јаја не охладе. Клепетан никада није прстенован и не могу да докажем ту своју 'сумњу', али, некако, као да се након тронедјељне љутње и самовања Клепо 'одлучио' да се врати", говори Вокић за 24сата.хр, помало збуњен цијелом том ситуацијом.

Додаје да су Малена и родан водили љубав више пута, плод тога су три јајета на којима Малена и родан даноноћно бдију.

Ако све буде у реду и вријеме не "донесе" неку изненадну хладноћу, број од 66 птића из 17 година дуге љубави и вјерности Малене и Клепетана добиће овога прољећа свој наставак, биће повећан за још три.

"Пао ми је камен са срца, што је тако. Маленој на кров однесем канту с водом и рибицама, родан будно све пази и мотри, и све је некако исто као прије. Јако се радујем што ће почетком јуна свијет угледати још три мале роде. Родан је ту да припомогне с канала да им донесе храну, и ја ћу такође чешће идем на пецање, брзо ће аугуст када ће родан и млади птићи морати пут Африке. Још да људи који толико зову и пишу из цијелог свијета могу овдје да дођу и виде Малену и њене птиће, ово весеље би било потпуно. Надам се да ће и корона која их у томе ваљда спрјечава ускоро проћи и да ћу моћи да испуним жељу тим драгим људима", каже Стипа Вокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана