Тужилац Дубравко Чампара за “Глас” открива начине кријумчарења наркотика од Јужне Америке до Балкана: Сви путеви воде из Перуа

Небојша Томашевић
Тужилац Дубравко Чампара за “Глас” открива начине кријумчарења наркотика од Јужне Америке до Балкана: Сви путеви воде из Перуа

Балкански дилери постали су необилазан фактор у снабдијевању Европске уније тонама кокаина и марихуане. Према истрагама које спроводе европске и полиције у региону, али и у БиХ, кокаин и марихуана у ЕУ стижу из два смјера, преко Јужне Америке и Албаније.

Тужилац Тужилаштва БиХ Дубравко Чампара истакао је за наш лист да кокаин у Европску унију стиже бродовима углавном из Боливије, Перуа и других земаља Латинске Америке. Марихуана, према његовим ријечима, долази из правца Албаније, те преко Црне Горе и БиХ иде у Хрватску, одакле се кријумчари даље у ЕУ.

- Кокаин се бродовима пребацује углавном до холандских лука, али и до Барселоне. Све истраге су показале да су за довожење тих наркотика задужене групе које су се раније пребациле у Јужну Америку, гдје купују кокаин за мале паре и шаљу за ЕУ, а гдје га сачекују наши људи са Балкана и распродају. Зараде су милионске јер се дрога продаје по много вишим цијенама него што се плаћа. То је невјероватно - рекао је Чампара.

Додао је да је улога особа са подручја БиХ и цијелог Балкана да преузимају дрогу и дистрибуишу је даље.

- Има доста случајева да када се марихуана преко БиХ превезе на подручје западне Европе, те особе продуже до лука гдје је довезен кокаин. Они затим преузимају мање количине кокаина те га враћају у БиХ и друге земље региона - појаснио је Чампара.

Он је истакао да велику улогу у повезивању криминалаца и шверца дроге играју модерна технологија и интернет, који омогућава брже повезивање.

- Наших људи, особа са Балкана има свуда и повезују се. Има наших људи који су живјели у Јужној Америци, а Хрватска и Црна Гора годинама су имали морнаре који сада учествују и у шверцу дроге - појаснио је Чампара.

Да су људи са Балкана главни у кријумчарењу наркотика и прављењу рута којима долазе кокаин и марихуана, говоре и акције полиције Перуа, Европола, али и полиција региона.

Недавно је у БиХ ухапшен Смаил Шикало, за којим су перуанске власти расписале потјерницу. Према информацијама из истраге, он је дио нарко-клана “Тито и Дино”, на чијем челу је Един Гачанин. Према писању перуанских медија, Шикало се доводи  у везу са такозваним балканским картелом који годинама уназад шверцује кокаин из Јужне Америке у Европу. Он је представљао особу за контакт са европским континентом. Шикало је ухапшен у Перуу у ноћи између 6. и 7. јануара 2019. године, када је у граду Трухиљо заплијењено 800 пакета кокаина. Неколико дана касније заплијењено је још 500 килограма, а Шикало је био у притвору до јануара 2020. године. Након што је пуштен, побјегао је у БиХ. Един Гачанин, који је родом из Сарајева, а наводно живи у Дубаију, познат је као Пабло Ескобар Европе и шеф клана “Тито и Дино”. Претпоставља се да је он један од организатора рута трговине дрогом између Колумбије, Перуа, Еквадора и источне Европе.

Америчка агенција за сузбијање наркотика (ДЕА) Гачанина је означила као једног од највећих нарко-дилера на свијету, који контролише трећину наркотика који се продају у Европи и монополизује кокаин у Перуу.

Повезаност криминалаца БиХ и региона са мафијашима широм свијета откриле су и  акције “Транспортер” и “Сториџ 2”. Током акције “Транспортер” ухапшено је 11 осумњичених, међу којима и Бојан Цвијетић, који је према резултатима истраге у врху међународне криминалне организације која је уз помоћ нарко-картела из Јужне Америке набављала кокаин “на тоне” и преко Европе га довозила у БиХ. Код њега је нађен повјерљив документ о криминалним организацијама са подручја Балкана. У тој акцији заплијењено је 303 килограма сканка, те 56 килограма кокаина и скупоцјена возила.

Истрагом у акцији “Сториџ 2” утврђено је да су осумњичени наркотике набављали од Гачанина, односно његовог клана “Тито и Дино”. Главни за набавку био је Душан Ловреновић из Градишке. Он је, показала је истрага, заједно са Александром Николићем возио оружје у Холандију, које је продао високорангираном члану нарко-картела “Тито и Дино” Мирзи Гачанину, а од њега су узели кокаин. Те наркотике су из Холандије пребацили у Сплит и продали.

Према анализи Глобалне иницијативе против транснационалног организованог криминала, постоји широк спектар играча са западног Балкана, прије свега из Албаније, Црне Горе, БиХ и Србије, који су умијешани у трговину кокаином из Латинске Америке.

- Они понекад раде заједно, а повремено, изгледа, међу њима постоје несугласице, али ипак начелно послују без много буке, ефикасно - наводи се у извјештају ове организације “Транснационална хоботница” из 2020. године.

Према наводима београдског криминолога Добривоја Радовановића, који је недавно причао за медије у Србији, око  једне трећине дроге која долази из Јужне Америке пролази путевима Балкана и он у том смислу има неки средњи значај у ланцу трговине наркотицима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана