Турски пар узгаја ехинацеју за коју интересовање показују и фармацеутске компаније

Anadolija
Foto: Anadolija

ВАН – Пар из турске провинције Ван, Ердал и Ознур Ердоган на имању од пет дулума засадили су биљку ехинацеју, које намјеравају продати фармацеутским компанијама и траварима.

Пар Ердоган с ехинацејом се упознао прије двије године током посјете ботаничком врту Универзитета Јузунцу Јил  у Вану.

Са стручњаком су разговарали о ехинацеји која се сврстава у класу љековитих и ароматичних биљака, која им је привукла пажњу.

Одлучили су изнајмити напуштено имање од пет дулума и на њему засадити ову биљку.

Саднице им је омогућио универзитет, а двије године су помно бринули о инвестицији до чије бербе броје дане. Пар ће овог мјесеца имати и прву бербу, а годишње могу имати и до три бербе.

Пар има за циљ остварити бербу од око тону, те проширити капацитете за узгој.

- Ердал Ердоган  је казао како су веома сретни што се баве производњом љековите биљке за коју прије неколико година нису ни знали. Додао је како ће ехинацеју продати фармацеутским компанијама.

”То је биљка која има добро тржиште. Ове године очекујемо прву бербу. У свакој берби очекујемо род од око 300-350 килограма. Цвијет се осуши па продаје. Килограм може коштати око 180 лира (око 9,85 еура, оп.а.). Већ сад смо добили понуде многих компанија.

Лако је бринути се о њима. Мало тражи воде. Да сам посадио пшенице, не бих остварио толики приход. Први пут имамо производњу на овом подручју. У провинцијама на западу узгаја се ехинацеја, лаванда, тимјан, матичњак (мелиса) … зашто да се не узгаја и на нашем подручју”, казао је Ердоган.

Ознур Ердоган казала је како предано са супругом ради на узгоју.

”Много сам истраживала како бих помогла супругу. На интернету сам читала о карактеристикама па смо се онда одлучили на узгој. Доноси велики приход. Велики дио дана проводимо у башти. Бројимо дане до прве бербе, узбуђени смо. Пријатељи и породица пружају подршку, многи су одлучили узети нас за примјер“, казала је Ердоган.

 

- Декан Пољопривредног факултета YYУ Мурат Тунцтурк казао је да пружају подршку земљорадницима како би се кренуло с масовнијим узгојем ове биљке која је економски врло исплатива, а погодују јој и климатски услови.

Тунцтурк је казао како одржавају и едукације земљорадника о ароматичним и љековитим биљкама.

“Ово имање је примјер. У посљедње вријеме ова биљка постаје све популарнија. Ехинацеја је богата витамина А, Б2, Ц и Е. Нарочито јача имунитет и користи се у многим лијековима. Постоји око 200 лијекова у којима се користи ехинацеја. Ту су и други производи“, казао је Тунцтурк.

Додао је како се користи и за отклањање инфекција, прехладе, опекотина, повреда и инфекције. Препоручио је пољопривредницима да се баве узгојем ове биљке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана