Тржиште криптовалута достигло вриједност од два билиона дола

Танјуг
Тржиште криптовалута достигло вриједност од два билиона дола

ГУАНГЏОУ- Вриједност тржишта криптовалута достигла је два билиона долара, вођена растом цијене етереума, другог најпопуларнијег дигиталног новчића у свијету.

За нешто више од два мјесеца, тжишна капитализација виртуелних валута се удвостручила, према подацима са веб сајта за праћење цијена КоинГеко, пошто број малих и институционалних инвеститора вртоглаво расте, преноси ЦНБЦ.

Биткоин, највећа глобална дигитална валута, учествује са преко 50 посто у укупној тржишној капитализацији виртуелног новца.

Само од почетка ове године, биткоин је забиљежио раст од преко 100 процената, што је допринијело повећању укупне вриједности крипто тржишта.

Прошлог мјесеца, овај новчић је достигао рекордну цијену изнад 61.000 долара, а тренутно се тргује, према подацима Коиндеска, на нивоу од око 58.800 долара.

Ипак, изгледа да је најновији раст вриједности овог тржишта вођен скоком етереума, који је јутрос на азијском трговању забиљежио историјски највишу цијену од 2.151,25 долара, према цифрама са Коиндеска.

Етереум је од почетка године до данас ојачао за више од 180 процената, додаје ЦНБЦ.

Компаније показују све веће интересовање за ову криптовалуту, што потврђује податак да је кинески произвођач апликација Меиту прошлог мјесеца уложио у етере 22,1 милион долара, поставши једна од првих великих компанија која је то учинила.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана