Тренинг за са фитнес-инструкторком Симоном Јоксимовић: Активирајте све мишиће и постигните топ форму

Александра Маџар
Тренинг за са фитнес-инструкторком Симоном Јоксимовић: Активирајте све мишиће и постигните топ форму

У овом броју “Глас плуса” фитнес-инструкторка Симона Јоксимовић показаће вам вјежбе за тренинг за цијело тијело. Савјетује да одаберете вјежбе које се изводе једна за другом, без паузе, или са релативно кратким одмором.

- На свакој станици радимо само једну серију и свака станица покрива другу регију тијела. Сврха овог тренинга јесте активирање мишића комплетног тијела, посебно кардиоваскуларног система, удова и лигамената за тренинг са теговима, те успостављање неуро-мишићне конекције и развијање правилне тјелесне форме - објаснила је она.

 
Овај тренинг, како каже, је један од најбољих начина да за релативно кратко вријеме стекнете у кондицију.

- Овај облик тренинга практично је примјењив и прилагодљив свим нашим захтјевима. Вјежбе које се изводе су углавном основне, мада можете експериментисати тако што ћете радити вјежбе које вам најбоље одговарају, али при то­м треба да водите рачуна да цијело тијело буде обухваћено тим вјежбама - објашњава Симона.

Додаје да се не раде никад једне за другим вјежбе за исту мишићну групу, него, рецимо, урадите вјежбу за грудне мишиће и одмах прелазите на вјежбу за леђа, тако да дајете времена мишићима да се одморе.

- Све вјежбе се изводе са максималним бројем понављања како би био постигнут што већи “пумп” у мишићима. Такође је добра комбинација да урадите једну вежбу за горњи дио тијела, па одмах пређете на вјежбу која погађа доњи дио тијела, на примјер, потисак бучицама за груди, па чучањ, као основну вјежбу за мишиће ногу, или веслање у претклону као вјежбу за леђа, а одмах затим искорак - казала је Јоксимовићева.

 

За сваку мишићну групу користите само једну вјежбу по тренингу.

- У почетној фази само једну серију одрадите за сваку од вјежби, не рачунајући серије загријавања. Како будете напредовали са вашим нивоом физичке спреме, број серија можете повећавати на двије, три или више - рекла је Симона.


 

Никада немојте почети било који тренинг без квалитетног загревања.

- То је основни дио тренинга који морамо озбиљно схватити и никако не смијемо да прескочимо! Загријавање треба да траје од 10 до 15 минута и њиме морамо обухватити све зглобове и мишиће на тијелу. Истезање треба да буде дио загријавања и дио хлађења на крају тренинга - истиче она.

 Трајање интервала у станици одређујемо временски или бројем понављања, док интервал одмора између станица зависи од циља који желимо да постигнемо (обично од 15 до 30 секунди). Такође, одређујемо број кругова, као и одмор након завршеног круга (од два до три минута). Брзе промјене и брзо извођење вјежби у оваквом тренингу стварају нашем тијелу специфичан стрес, који се разликује од нормалних вјежби типа дизања тегова у теретани.

- Овим тренингом утичемо на развој снаге, издржљивости, агилности, брзине, експлозивности, развијамо специфичне вјештине, губимо килограме. Кружни тренинг примјењив је дословно у свим просторима. Наравно, у теретанама, спортским дворанама и игралиштима, али и у нашим становима - објашњава она.

Пар бучица, медицинка, фит бал и вијача учинили би тренинг разноврснијим и дјелотворнијим.

- Али морате бити пажљиви јер се можете врло лако префорсирати, а да тога нисте свјесни. Стога, полако. Ако сте у могућности, потражите у фитнес центру групни програм тренинга. Предности групног програма су мотивација и одлична атмосфера, а све под стручним вођењем искусног тренера који ће за сваког појединца индивидуално дозирати оптерећење. Опасност од повреда биће сведена на минимум, а напредак ће бити брз - закључује причу Симона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана