Требињац за отмјеним мерцедесом потегао све до Америке

nezavisne.com
Требињац за отмјеним мерцедесом потегао све до Америке

Требиње - Требињац Душан Прцовић посједује најотмјенији олдтајмер у источној Херцеговини - мерцедес класик 560 В8 кабриолет, произведен 1986. године за америчко тржиште.

Мерцедеси из класе 560 СЛ су и продавани само на америчком тржишту, али и у Канади, Аустралији и Јапану, како би се изнашла компензација због њихових строжих закона о емисијама гасова на овим тржиштима.

Прцовић је, каже, тражио баш овај модел, а у потрагу је, осим интернета, укључио и пријатеље, што се показало бољом варијантом.

“Упорно сам тражио овај модел 560 СЛ В8 управо зато што је код нас риједак и продавао се углавном на америчком тржишту, али не и на европском, гдје је и тада када је произведен био врло риједак, са другачијим и јачим мотором, за разлику од европских модела од 450 до 500, тако да ме је овај амерички модел увијек фасцинирао својим карактеристикама”, каже Прцовић за “Независне”.

Због тога је своје пријатеље у Америци и Канади, који и сами раде с аутомобилима, ангажовао да дођу до овог модела и након потраге и свих послова у вези с папирологојом труд му се коначно исплатио - дошао је до свог мерцедеса.

“Велика је процедура била увести га, требаш добити дозволе од ресорног министарства и потрошити доста времена, али ме ништа није спријечило, ни чекање, ни папирологија, јер кад нешто истински волиш - не може те ништа спријечити да дођеш до тога”, прича Прцовић.

Његов је мерцедес, каже, у одличном стању, покреће га бензински мотор, а досад је прешао 172.000 километара.

Сви дијелови на Прцовићевом мерцедесу су оригинални, они који су произведени у фабрици прије више од тридесет година, али и сваки други детаљ, јер када га је купио тражио је, каже, баш такав, све као из 1986. године.

Додаје да ни за одржавање није превише захтјеван, само мијењање уља, филтера и слично редовно сервисирање, што власнику уопште не пада тешко, јер једноставно воли свој ауто и стало му је да функционише као нов.

Мерцедес је и данас врло луксузан, са сједиштима пресвученим кожом и кожним тапацирунгом, као и кровом који се подиже, што Прцовић, како каже уз осмијех, ове године још није могао урадити, али се ускоро нада љепшем времену, које ће допринијети да и његов кабрио буде још љепши, да открије луксузни ентеријер и комфор који само у “Мерцедесу” знају направити.

Прцовић као пасионирни љубитељ аутомобила, али и мотоцикала, каже да власници олдтајмера у Републици Српској или у самом Требињу, гдје има неколико власника различитих врста олдтајмера, треба да оснују своје удружење, преко којег би се дружили, размјењивали искуства и знања са другим власницима старих четвороточкаша. Док се то не деси, он редовно својим мерцедесом одлази у Љубушки, у западну Херцеговину, гдје увелико дјелује један овакав клуб.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана