Томатис методом постигнут велики напредак код дјеце

ГС
Томатис методом постигнут велики напредак код дјеце

БАЊАЛУКА - Томатис метода тренирања и слушања, која се користи код дјеце са потешкоћама са гласом и говором, код тешкоћа у учењу и у регулацији учења, однедавно се примјењује и у бањалучком Центру за подршку породицама дјеце и особа са потешкоћама "Дајте нам шансу - Звјездице", а за кратко вријеме показала је значајне резултате.

Томатис метода је природан приступ неуросензорној стимулацији, а његови програми слушања мијењају музику и глас у реалном времену и служе да би привукли пажњу, те да би развили моторичке, емоционалне и когнитивне вјештине.

Све услуге, укључујући и томатис терапије које пружа овај центар, бесплатне су, што је веома значајно родитељима, јер оне знају бити веома скупе, истичу из овог центра.

Мирјана Милићевић, логопед, сурдоаудиолог и томатис практичар, која ради у овом центру, истиче да је велика заинтересованост родитеља дјеце са потешкоћама за ову терапију.

"Дјеца која су до сада имала могућност да користе прву терапију постигла су велики напредак, а имамо и веома позитивна реаговања родитеља", рекла је Милићевићева.

Она је додала да од фебруара имају овај апарат и за неколико мјесеци он се одлично показао, преносе "Независне новине".

"Ова метода се најчешће примјењује у три фазе. Прво се креће са процјеном, када томатис практичар, у овом случају ја, бира програм који ће се спроводити код особе. Прва фаза најчешће траје 13 дана, док за наредну фазу треба проћи одређени период", појаснила је Милићевићева.

Она је напоменула да не постоји старосна доб којој је намијењена ова метода - помаже и дјеци и одраслима.

"Неке од области примјене су код особа које имају поремећај пажње, поремећаје гласа и говора, а помаже им код тешкоћа у учењу, у регулацији учења, моторних вјештина и координације", навела је Милићевићева и напоменула да ову методу може спроводити само лиценцирани томатис практичар.

Драгана Вуковић, мајка дванаестогодишњака који има проблеме са муцањем, истиче да је након прве фазе примијећено знатно побољшање говора, те да сада чекају на другу фазу.

"Искрено, нисам нешто много очекивала, али сам се баш изненадила напретком и веома сам задовољна. Примијети се велика разлика и надам се да ће бити још боље током сљедећих третмана", рекла је Вуковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана