Тесла зауставља погоне у Берлину и Шангају

ГС
Тесла зауставља погоне у Берлину и Шангају

Производња у фабрикама Тесле у Берлину и Шангају биће обустављена током наредног периода, а као разлог се наводи побољшање производних процеса.

Очекује се да фабрике неће радити неколико недјеља.

Производња Модела 3 у Кини ће бити заустављена 18. јула, и то на период од 20 дана. Током ове паузе очекује се побољшање производног процеса како би са фабричких трака силазио већи број аутомобила, а нормализација производње у Шангају се очекује током августа.

Ипак, рад фабрике у Кини неће бити испунити очекивања ове године, јер су производне траке биле заустављене и током пролећа када је у Шангају уведен полицијски час због све већег броја заражених коронавирусом.

Што се Немачке тиче, гигафабрика у околини Берлина ће престати са радом 11. јула и то на двије недјеље. Немачки медији извјештавају да Тесла жели да удвостручи производне капацитете у овом постројењу од августа.

Према одређеним наводима, ово затварање је планирано месецима уназад. Лист Билд извјештава да ће се ремонт фабрике концентрисати на то да каросерије аутомобила проведу само 30 секунди на свакој производној станици, уместо око 3 минута, колико сада троше за сваку фазу.

Компанија је саопштила да планира производњу 500.000 аутомобила годишње у немачкој фабрици, али до сада, производња је достигла тек 1.000 примјерака недјељно, што је десетина оригиналног плана. За сада није познато који дио од 4.500 радника ће отићи на одмор, а колико њих ће остати да реорганизује производњу.

Илон Маск, директор компаније Тесла, недавно је саопштио да нове фабрике у Немачкој и Тексасу губе милијарде долара јер су трошкови велики а резултати слаби.

Ипак, и поред тога, јун је био најбољи мјесец икада за Теслу што се производње тиче, јер је са фабричких трака сишло 254.695 аутомобила.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана