Татјана Голијанин о утисцима из Јерусалима: Народ који је прошао голготу, прашта и памти заувијек

Милијана Латиновић
Татјана Голијанин о утисцима из Јерусалима: Народ који је прошао голготу, прашта и памти заувијек

Најважнија порука коју у срцима носимо из Међународне школе за изучавање холокауста у Јад Вашему је да треба опростити, али никада заборавити и то је највећа истина коју наш народ треба заувијек да памти. Народ који има и чува своју вјеру, нацију и културу нико и ништа не може уништити и увијек се, као птица феникс, диже из пепела.

Тим ријечима је професорица српског језика из Власенице Татјана Голијанин за “Глас Српске” описала најснажније утиске из Јерусалима, града нестварне љепоте у коме су нераскидиво преплетене вјере, традиције и културе.

-  Потребно је много времена да се утисци слегну, мисли разбистре и емоције саберу - истакла је Голијанинова, додајући да колико год били вјешти с ријечима, нека мјеста и људи оставе толико снажан утисак, да пред њима човјек занијеми.

Наша саговорница је била један од 20 професора из Републике Српске који су крајем прошле године учествовали на семинару о изучавању холокауста. Поносно истиче да не зна да ли је то била срећа или провиђење, али да искуство и знање које је понијела из свете земље немају цијену.

- При слијетању на аеродром Бен Гурион у Тел Авиву јасно је да стижете у земљу у којој је сигурност на првом мјесту. Упркос бројним безбједносним мјерама и провјерама, ниједног тренутка нисмо осјетили нелагоду, јер су сви били изузетно професионални и љубазни. Осјећај добродошлице повећао се доласком у предивни хотел “Јерусалим Голд”, у самом центру Јерусалима – прича Голијанинова.

Иако су имали мало слободног времена, сваки тренутак користили су да обиђу улице “бијелога” града.

- Пажњу плијени специфична архитектура јер су све куће, зграде и сви објекти изграђени од бијелих коцака јерусалимског камена. Без проблема смо се споразумијевали са локалним становништвом, јер сви, од трговаца, возача, до пролазника које смо сретали говоре енглески - испричала је она.

Голијанинова каже да упркос томе што је семинар осмишљен тако да је сваки минут испланиран, ниједног тренутка нису осјећали умор. Били су жељни знања, а врсни стручњаци који су их провели кроз страхоте страдања јеврејског народа упознали су их са свим детаљима меморијалног центра.

- Обишли смо цијели комплекс Меморијалног центра Јад Вашем. Колико је организација овог семинара озбиљна, говори и чињеница да нам је један од предавача био и Ефраим Зуроф, директор Центра “Симон Визентал”. Уз врсне водиче успјели смо проћи кроз Долину заједница, гдје су у каменим плочама урезана имена градова из којих смо и сами стизали Власенице, Бањалуке, Дервенте, Бијељине. Посебно емотивно је било у Дјечијем меморијалу, али и у Сали сјећања, гдје нико од нас није успио да заустави сузе - присјетила се Голијанинова.

За њу и њене колеге, додала је, непроцјењиво искуство био је сусрет са Лили Гамбош, која је преживјела страхоте неколико логора, па и Аушвица.

- Са својих скоро 90 година, још витална госпођа стрпљиво је одговарала на наша бројна питања. Слушати све те приче, било је немогуће а да се у нама не пробуди сјећање на страдања нашег српског народа, које је свако од нас бар у некој генерацији имао – испричала је ова професорица српског језика и  додала да иако су сви у групи могли да се споразумијевају на енглеском језику, њихова колегиница Данијела Мрда преузела је на себе улогу преводиоца и својски се трудила да никоме не промакне ниједна ријеч.

- Посебно ме фасцинирало то да народ који је прошао такву голготу, не осјећа ни један трун мржње, нити шаљу поруке да је освета рјешење. Напротив, увијек и свуда истичу да треба опростити, али никада заборавити - рекла је Голијанинова. Додала је да су им њихови организатори омогућили и пријем код Теофила Другог, патријарха јерусалимског и цијеле Палестине, што се ријетко коме деси.

- Поред мјеста у Јерусалиму, који за нас, православне хришћане, имају посебан значај, провели су нас путевима господњим, па смо осим Назарета, посјетили Галилеју, а имали смо прилику и да се умијемо на мјесту Христовог крштења - испричала је наша саговорница додајући да је боравак у светој земљи нахранио њену душу вјером и снагом за боље сутра.

Сертификати које су добили по завршетку семинара, додала је Голијанинова, остаће писани траг на ово путовање, али они неписани, трагови који остају у мислима и срцима, биће увијек на првом мјесту. Дивне људе, колеге који су с њом учествовали на овом семинару, засигурно ће заувијек носити у срцу, као и све оно што је видјела и чула на мјесту које чува сјећање на невино страдалих шест милиона Јевреја у Другом свјетском рату.

Подршка

Татјана Голијанин је испричала да их је првог дана у Међународној школи за изучавање холокауста у Јад Вашему посјетила и министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић. Осим тога, добродошлицу им је пожелио и амбасадор БиХ у Израелу Душко Ковачевић истакавши да се не устручавају да се обрате за било какву помоћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана