Тајни документи и свједочења руше бошњачке митове

Вељко Зељковић
Тајни документи и свједочења руше бошњачке митове

БАЊАЛУКА - Отварање свјетских архива и документи са којих је скинута ознака тајности, извјештаји независних комисија, али и свједочења бивших обавјештајаца све више разоткривају и разобличују бошњачке митове и лажну слику о протеклом грађанском рату у БиХ.

Каже ово за “Глас Српске” директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Српске Милорад Којић, истичући да је то једини начин да се дође до коначног помирења на просторима БиХ.   

- То је једини начин, јер лажна слика коју Бошњаци годинама уназад преко својих лобиста пласирају међународној заједници није ништа друго до једна велика лаж - нагласио је Којић. 

Како каже, и извјештај који је недавно представила независна комисија о страдању Срба у Сарајеву у периоду од 1992. до 1995. године разоткрио је дио тих лажи, јер је несумњиво утврђено да је Сарајеву постојао велики број логора за Србе, а за које су сигурно знали и тадашњи највиши представници ратног руководства Бошњака.

- Недавно је и сама британска тајна служба одлучила да са одређених документа скине ознаку повјерљивости. И она доносе један сасвим другачији поглед на дешавања у Сребреници и руше досадашње митове у вези са овим градом, те на другачији начин интерпретирају спорне догађаје - истакао је Којић.

Додао је и да свједочење бившег обавјештајног официра Војске Југославије Јована Милановића баца сасвим ново свјетло и на масакр на пијаци Маркале, те открива до које су границе тада били спремни да иду поједини бошњачки ратни лидери. 

Милановић је, наиме, открио да је “терористичка” акција “Маркале” припремана у мјесту Александрија код Вашингтона, а да је главни идеолог овог злочина био Ричард Холбрук. Према мишљењу овог бившег обавјештајца, ова акција није могла бити изведена без знања и парафа Алије Изетбеговића.

- Операција је дело Холбрука. Он је идеолог, а специјалне службе америчких снага подизвођач. У близини Вашингтона био је направљен модел пијаце Маркале, попут сценографије за филм, на ком се вежбало како ову акцију извести, те за исту окривити Србе. При томе су кориштена искуства са “Маркала један”, из улице Васе Мискина, Бакарићеве, са Добриње, Халача и Бољаковог потока - посвједочио је Милановић, објашњавајући да је ове податке добио из два извора, од чега је један био француски официр мајор Пјер Анри Бинел.

Како је рекао, о свему томе је требало да свједочи у Хагу, али му је то било онемогућено, баш као и Бинелу.

- Уосталом, потврда да масакр на Маркалама није починила српска страна може се наћи и у мемоарима лорда Дејвида Овена -  рекао је он, додајући да је ова акција имала задатак да зада дефинитивни ударац Српској, да је практично разбије, да уништи кључне борбене саставе, прије свега ракетне и остале системе који имају могућност за дејство у ваздуху, те радарске и борбене системе који су представљали опасност, односно омогућавали Српској да опстане на простору који је тада држала.

Извјештај

Независна експертска комисије која се бавила страдањем Срба у Сарајеву закључила је да су САД и њихови партнери учинили велику неправду Србима. Наведено је да су Срби, без аргумената, најчешће називани убицама, нападачима, на крају и починиоцима наводног геноцида. Констатовано је и да је српска хришћанска заједница у Сарајеву потпуно уништена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана