Свјетски дан животне средине: Сваке три секунде нестане шуме површине стадиона

Срна
Свјетски дан животне средине: Сваке три секунде нестане шуме површине стадиона

БАЊАЛУКА- Сваке три секунде на Земљи нестане шуме површине једног фудбалског терена, а током посљедње деценије уништена је половина свих мочвара, саопштио је Републички завод за статистику поводом 5. јуна, Свјетског дана животне средине. Обиљежавањем Свјетског дана животне средине ове године се обиљежава и почетак деценије (2021-2030) посвећене обнови екосистема.

Циљ је да се током наредних десет година спријечи, заустави и обрне процес деградације шума, пољопривредних земљишта, пашњака, ријека и језера, океана и обала, градова и планина.

Републички завод за статиску наводи податак да је у Српској у 2019. години вјештачки пошумљено за око пет одсто више површине него 2018. године.

Обнова екосистема је, уједно, предуслов да се остваре циљеви одрживог развоја до 2030. године.

Садња дрвећа, озелењавање градова, узгајање башти, уклањање смећа са обала ријека и језера мале су, али значајне акције којима свака земља, друштво, организација и појединац могу да допринесу оздрављењу планете Земље и њених становника.

Већ је изгубљено 50 одсто коралних гребена, а 90 одсто би могло да нестане до краја 2050. године, чак и ако се глобално загријавање ограничи на 1,5 степени Целзијуса. Континуирана деградација и притисак на шуме, ријеке, језера, планине и друге екосистеме одражава се на климатске промјене, биодиверзитет и егзистенцију људи на планети Земљи.

Губитак екосистема, као што су шуме, ограничава капацитет Земље да прихвати угљен диоксид у времену када континуиран пораст емисије овог гаса у атмосферу може да значи катастрофалне посљедице по климу и људе.

Будући да од заштите и обнове екосистема зависи опстанак бројних врста, здравље Земље и људи, научници упућују на хитност заустављања деградације и обнове екосистема.

Одлуком Генералне скупштине УН 1972. године 5. јун је проглашен Свјетским даном животне средине, а званично је обиљежен први пут 1974. године под слоганом “Једна је Земља”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана