Свјетски дан турске кафе: Више од 500 година задовољства

Анадолија
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - Свјетски дан турске кафе обиљежава се у цијелом свијету 5. децембра.

Турска кафа, која је симбол ужитка у Турској и у свијету, има посебан дан. Пети децембар, дан када УНЕСЦО дефинише турску кафу као нематеријалну културну баштину човјечанства, обиљежава се као Свјетски дан турске кафе.

Поријекло од зрна Арабица, мљевено је за стварање турске кафе, која је постала позната широм свијета. Турска кафа је јака и има посебне методе припреме и послуживања.

Историја кафе у Анадолији, која се проширила у Турску и Европу преко путника из Јемена у 15. вијеку, датира из 1500-их година. Турска кафа, која је у Османском царству постала популарнија, прво у палати, а потом и у јавности, за кратко је вријеме оставила трага у свакодневном животу и проширила се у Европи.

Турска кафа припрема се џезви. За једну шољицу турске кафе потребно је додати једну шољицу воде (морате користити исту шољицу коју ћете користити) и једну кашику кафе. Након додавања кафе не додаје се шећер па морате додати шећер прије него што почнете кувати. Када кафа почне кључати, пустите да се пјена дигне, а затим је уклоните с ватре и она ће дати пуно пјене. Традиционално, у турској кафи обавезно има пјену, није прихватљиво без пјене. Такође је дио традиције да Турци послужују кафу с чашом воде и нешто слатко, по могућности турски слаткиш - локум.

У Истанбулу турска кафа не може да се послужи, а да није врућа, посебна је јер се служи у филџанима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана