Свици више не свијетле, "угасили" су их људи

Agencije
Свици више не свијетле, "угасили" су их људи

Широм свијета свици својим свјетлуцавим тијелима освјетљавају ноћ, али научници сада упозоравају да је њихова "магија" угрожена и да будуће генерације можда никада неће имати прилику да јуре по дворишту за овим сићушним бићима.

Главни разлог због ког се смањује број припадника неке врсте је губитак станишта, а свици су угрожени јер су им потребни посебни услови како би испунили свој животни циклус, тврде научници са Универзитета Тафтс у Масачусетсу, који су спровели истраживање, преносе медији.

На примјер, једној врсти свитаца из Малезије, познатој по синхронизованом свијетљењу, потребне су шуме мангрова како би се размножавали у овом подручју, али су овдје засађене плантаже палминог уља.

Истраживаче је изненадило када су установили да је расвјета такође узрок изумирања свитаца. Вјештачко свјетло које потиче од уличне расвјете, реклама и свјетлости која се шири са прозора стамбених зграда погубно дјелује на њих.

"Осим што им ремети природан биоритам, вјештачко свјетло утиче на њихове ритуале током парења", напомиње Авалон Овенс, један од коаутора студије.

Веćина свитаца се ослања на биолуминисценцију - хемијску реакцију свога тијела која им омогуćава да својим свјетлом привуку партнера, а превелика количина вјештачког свјетла ремети овај процес.

Професор биологије Дејв Гоулсон на Универзитету у Сасексу, истиче да су пестициди један од главних узрока што је све мање свитаца. Научници су и иначе установили да је у току "тиха апокалипса" у свијету инсеката, јер се веć 41 одсто налази пред истребљењем, пише спутникнеwс.цом.

У Јапану, Тајвану и Малезији веć дуже вријеме излети на којима се посматрају свици привлаче све више туриста. Масовне туристичке туре уз ријеке близу шума мангрова у Тајланду доводе до рушења стабала и ерозије ријечних корита, што додатно уништава природна станишта ових свјетлеćих биćа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана