Свјетске знаменитости које су нестале у посљедњих пет година

Agencije
Свјетске знаменитости које су нестале у посљедњих пет година

Само у посљедњих неколико година збрисано је многобројно културно-историјско и природно богатство. За готово свако је крив човјек, да ли због изазивања климатских промјена, немара или због директне примјене силе.

 

Ово су примјери изгубљене архитектуре и природе само у посљедњих пет година.

1. Нотр Дам, Париз

Када је ватра захватила Нотр Дам, свијет је био шокиран и тај догађај је постао лична трагедија сваког становника Француске.

Ремек-дјело француске готичке архитектуре захватио је велики пожар 15. априла 2019. године. Према полицијском извјештају, пожар је почео на средини крова саме катедрале. Узроци ове трагедије и даље се истражују, а једна од теорија је да је пожар повезан с радовима који су рађени на катедрали у вријеме несреће.

У својој дугој историји Нотр Дама је представљао религијски, културни и образовни центар Француске и цијелог свијета. Био је инспирација некима од најистакнутијих умјетника.

2. Плажа Легзира, Сиди Ифни, Мароко

Прелијепи пролаз на плажи Легзира био је симбол Марока све док се није урушио у септембру 2016. године. Све што је остало од овог обиљежја које је привлачило хиљаде туриста на ову плажу јесте гомила камења и пијеска.

Неколико мјесеци прије трагедије, људи су примијетили пукотине на луку, као и камење које је с њега пало на земљу. Становници окривљују власт због овог колапса. Сматрају да су могли да подупру овај познати лук како се не би урушио.

3. Храм Бел, Палмира, Сирија

Главни храм Палмире уништен је 2015. године током рата у Сирији. Храм Бел био је један од најважнијих религиозних храмова који датира још из првога вијека. Све што је од њега остало јесу два стуба који стоје усред рушевина.

Град Палмира је под заштитом Унеска, а у рушевинама древног града нестала је умјетност као и архитектура створена у 1. и 2. вијеку. Велики број драгоцјености овога античког града уништено је током сукоба у Сирији.

4. Национални парк Џошуино дрво (Јосхуа Трее), Калифорнија, САД

Национални парк Џошуино дрво прелијепо је мјесто које може да се похвали јединственим пустињским екосистемом, надреалним геолошким карактеристикама и разноразним необичним биљкама. Смањење броја ренџера који воде рачуна о парку довело је до вандализма.

Људи су сјекли дрвеће, палили ватру, оштетили стазу и исписивали графите свуда по парку. Један од надлежних људи парка сматра да ће парку требати између 200 и 300 година да се опорави од штете која му је нанесена у року од само неколико недјеља.

5. Мала сирена, Копенхаген, Данска

Скулптуру Мала сирена дизајнирао је Едвард Ериксен 1909. године. За кратко вријеме њеног постојања била је уништавана неколико пута. Прелијепу сирену су два пута обезглавили, остала је без руке, посипали су је бојом и цртали графите свуда по њој.

6. Језеро Макензи, Тасманија, Аустралија

У јануару и фебруару 2016. године Тасманију су захватили велики пожари који су утицали на једно од најсликовитијих језера у овој области - Макензи. Пожари су уништили и јединствене врсте биљака, од којих се неке не могу регенерисати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана