Свемир лоше утиче на здравље астронаута

Srna
Свемир лоше утиче на здравље астронаута

Тестови које је НАСА спровела на астронаутима са Међународне свемирске станице /МСС/ показују да свемир јако утиче на њихов организам и здравље - код неких чланова посаде промијењен је правац протока крви у вратним венама, а пронађени су и крвни угрушци код два астронаута.

Проток крви у свемиру је заустављен па чак и промијењен њен ток у горњим дијеловима тијела астронаута, наводи се у шокантном извјештају НАСА.

Стручњаци НАСА упозоравају у студији да би ова открића могла да имају велике импликације на дуготрајна путовања дубоким свемиром, која могу да изазову непожељне утицаје микрогравитације.

Стручњаци су прегледали периодичне ултразвучне тестове 11 здравих астронаута који су опслуживали Међународну свемирску станицу. Резултати су алармантни: проток крви је стагнирао или се промијенио у лијевој вратној вени чланова посаде.

Тестови су открили и угрушке код два члана посаде након повратка на Земљу.

"Ово је неочекивано откриће", упозорава за НЦБ Неwс Мајкл Стенгер, старији аутор и менаџер Насиног свемирског центра "Џонсон".

Он истиче да НАСА није очекивала да ће доћи до застоја и обрнутог тока крви.

"Добијете ли угрушак у вратној вени, он би могао путовати до плућа и изазвати плућну емболију, а то је врло опасно", наглашава Ендрју Финберг, професор медицине на Универзитету "Џон Хопкинс", коментаришући отриће НАСА, преноси портал "Футуризам". 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана