Шведско истраживање показало да кишница нигдје у свијету није за пиће

ГС
Foto: Илустрација

Једним од посљедњих истраживања је утврђено да кишница у скоро сваком дијелу свијета садржи опасну количину трајних хемикалија.

Пер/полифлуороалкилне супстанце (PFAS) спадају у велику групу хемикалија које је направио човјек, а којих нема у природи. Познате су као трајне супстанце, јер се не могу разградити у природи. Користе се у амбалажи за храну, електронске уређаје, козметику и посуђе.

Истраживачки Универзитета Стокхолм су примијетили да су ове супстанце присутне и у кишници, и то у скоро сваком дијелу свијета. Изузетак није ни Антарктик. Споменуте супстанце знатно негативно утјечу на квалитет воде.

Међу њима су перфлуорооктанске киселине (PFOA), за које се наводи да могу узроковати и рак. Иан Казинс, који је предводио споменуто истраживање, је указао да кишница било гдје у свијету није сигурна за пиће ако се у обзир узму стандарди Сједињених Америчких Држава којима је одређена њихова максимална количина.

Напоменуо је да људи у већини индустријских држава не пију кишницу, али да у многим дијеловима свијета постоје они који то раде, очекујући да та вода није опасна по здравље.

Анализирано је и колико су наведене супстанце опасне по здравље. Па се тако доводе у везу с поремећајима фертилитета, повећаним ризиком од рака и потешкоћама у развоју дјеце. С друге стране, поједини сматрају да се не може доказати узрочно-посљедични однос између ових хемикалија и нарушеног здравља. Упркос томе, поједини позивају да се уведу оштрије забране за PFAS, преноси Euronews.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана