Сваки трећи ковид пацијент са психијатријским поремећајем

Срна
Сваки трећи ковид пацијент са психијатријским поремећајем

ЛОНДОН - У студији која је обухватила 23 хиљада испитаника, углавном из САД, установљено је да је сваки трећи преживjели ковид пацијент шест месеци након изљечења дијагностикован са неким неуролошким или психијатријским поремећајем.

То упућује на закључак да би талас неуролошких и психијатријских пацијената могао да се очекује као посљедица пандемије, наводи се у стручном часопису Ланцет Псајкајатрист.

Од 14 психијатријских поремећаја, код преживјелих ковид пацијената најчешће се јављају анксиозност и депресија, иако научницима није јасно на који начин су ти поремећаји повезани са вирусом, преноси Ројтерс.

У студији није установљено који биолошки или психолошки механизми предствљају окидач за наведене поремећаје, али је констатовано да је неопходно да се покрену нова истраживања како би се установило шта изазива ове појаве, како их спречити или како да се медицински третирају.

На основу анализе медицинских картона више од 236 хиљада људи установљено је да шест мјесеци након прележаног ковида-19 код 34 одсто дијаностикован некакав неуролошки или психијатријски проблем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана