Сва три пара орлова крсташа извела по младунче

Танјуг
Сва три пара орлова крсташа извела по младунче

БЕОГРАД - Сва три пара орлова крсташа, птице која у Србији има статус критично угрожене врсте, ове године су успјешно извела потомство, а популација на сјеверу Баната богатија је за три млада орла, потврдило је Друштво за заштиту и проучавање птица Србије. Мјере активне заштите орла крсташа, попут четворомјесечног чувања гнијезда, спроводе се од 2017. године, а запослени, чланови и волонтери Друштва за заштиту и проучавање птица Србије током сезоне мотрили су на ова три пара.

 

"Велика је част и одговорност бити укључен у пројекат заштите угрожене врсте каква је орао крсташ. Били смо на рубу нестанка птице са националног грба због губитка станишта, тровања и криволова", рекла је за РТС координатор пројекта заштите у Друштву за заштиту и проучавање птица Србије Мирјана Ранков.

Она је нагласила да овај успјех охрабрује, те да је опоравак популације орла крсташа, као и многих других врста, могућ ако се удруже грађани, институције и привреда.

"Кључне активности у периоду када се орлови крсташи не гнијезде биће постављање нових платформи погодних за гњежђење, одржавање станишта и спречавање тровања", навела је Ранков.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана