Суперкомпјутер открио структуру скоро свих познатих протеина

Танјуг
Foto: Илустрација

САНТА КЛАРА- Гуглов суперрачунар "Дип мајнд" одредио је 3Д структуру скоро свих протеина познатих науци, саопштила је компанија, што је окарактерисано као један од највећих научних пробоја у историји, преноси лондонски лист Индипендент.

"Разбијање" структуре протеина је изузетно важно јер може довести до бољег разумијевања ријетких генетских болести, а такође може помоћи у развоју нових вакцина и лијекова.

"Дип мајнд" је у четвртак сам пустио саопштење да је његова вјештачка интелигенција под именом "Alpha Fold AI" открила структуру више од 200 милиона протеина, како је наведено - "читавог универзума протеина познатог научницима".

Протеини су градивни блокови живота и имају многобројне улоге у свим живим организмима и то као структурне јединице, транспортни молекули и као ензими, односно катализатори хемијских реакција.

Биолози су деценијама покушавали да предвиде протеинске структуре помоћу скупих експерименталних метода, укључујући употребу дуготрајних метода попут рендгенске кристалографије или електронске микроскопије.

Са почетком функционисања"Alpha Fold" 2020. године, преко више од пола милиона истраживача широм свијета покушавало је да разбије структуру „каталогизованих протеина познатих науци“.

Најновији напредак, каже се, прошириће базу података о структури протеина са скоро милион на преко 200 милиона структура, са потенцијалом да убрза напредак у решавању важних проблема у свијету „од загађења пластиком до отпорности на антибиотике".

Шеф Гугловог суперрачунара Дип мајнд Демис Хасабис рекао да је покривен читав протеински универзум и додао:

"Сада смо на почетку нове ере у дигиталној биологији“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана