Сукоб у Блажују увод у веће инциденте

Александар Стојановић
Сукоб у Блажују увод у веће инциденте

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Постоји реална опасност да мигрантска криза додатно ескалира у погледу сукоба и недавни догађаји у прихватном центру у Блажују само су најава већих проблема, јер велики број миграната посједује хладно оружје и организовани су по принципу кланова у затворима и сваки покушај измјештања неког од чланова група потенцијална је опасност од избијања нереда.

На ову опасност упозорили су стручњаци за безбједност истичући да су посљедњи догађаји из Блажуја помјерање граница у насиљу, које се у почетку манифестовало кроз међусобне обрачуне, преко напада на имовину грађана, па све до напада на полицију.

Да велики број миграната нису они који бјеже од рата из својих матичних земаља, свједочи и то што су групе добро организоване, а многи од њих посједују веће количине новца и информатичке опреме, а као највећи проблем за безбједност стручњаци упозоравају на неспособност и неадекватан одговор институција БиХ. 

Стручњак за безбједност Драгомир Кесеровић рекао је за “Глас Српске” да постоји стална опасност од ескалације сукоба, јер незадовољство миграната је све веће.

- Инцидент у Блажују је био озбиљан, али полиција га је могла спријечити, јер је могла преусмјерити снаге на то једно мјесто. Међутим, проблем се јавља ако се такви инциденти десе на више мјеста истовремено и питање је да ли би полицијске снаге на простору БиХ могле да одговоре у том случају - истакао је Кесеровић.

Он додаје да се сукоби дешавају из два разлога, а то су пројектоване кризе од стране одређених центара и када незадовољство миграната расте усљед немогућности да стигну на жељену локацију.

- У случајевима пројектованих криза, од стране спољних или унутрашњих центара, то се ради с циљем дестабилизације државе или чак изазивања кризе у ширем региону. Други случај је посљедица немогућности да мигранти прођу до западне Европе. У оба случаја опасност за БиХ је велика, јер смо свједочили бруталности у међусобним сукобима, тако да нема никакве препреке да ту бруталност испоље према домицилном становништву - рекао је Кесеровић.

О начину организовања и функционисања различитих мигрантских група за федералне медије причао је и Адем Ивазовић који је двије године радио као члан обезбјеђења у прихватним камповима Ушивак и Блажуј.

-  Практично сви корисници мигрантских кампова имају неко хладно оружје и они су углавном подијељени према земљама из којих долазе. Имају своје лидере и кланове. Ако се догоди да премјештате неког од вођа, сви стају у његову заштиту - рекао је Ивазовић.

Према његовим ријечима, доживљавао је да му поједини мигранти показују снимке на којима се јасно види да убијају људе, а све с циљем застрашивања чувара.

- Ја сам имао проблема и личне природе, пратили су ме и изван посла. Једноставно, мора се бити изузетно опрезан у поступању са њима - истакао је Ивазовић.

Илијаш

У Илијашу је у петак у јутарњим часовима дошло до напада оштрим предметом на једног мигранта, приликом чега је повријеђен, објавили су федерални медији.

Детаљи напада нису познати, а из Оперативног центра МУП-а Кантона Сарајево рекли су да је истрага у току.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана