Студент из Чачка страдао у Будви 1955. године: Једина жртва ајкуле у Југославији

ГС
Foto: Илустрација

Ових дана смо свједоци страшних вијести које стижу из Хургаде,гдје су двије жене изгубиле живот усљед напада ајкуле.

Ово нас је натјерало да се присјетимо јединог познатог напада ајкуле на човјека на црногорском приморју, који се трагично завршио, десио се 13. јула 1955. године.

Тог кобног 13. јула, тројица студената, веслајући, застали су код велике равне стијене на Могрену, да се окупају.

У воду је први ускочио 21-годишњи студент електротехнике из Чачка Стеван Стевица Томашевић и убрзо након тога био нападнут. Напад је био смртоносан већ у првом налету јер је од страховитог угриза морске немани младић био готово преполовљен.

Према тврдњама локалних рибара, Томашевића је напала велика бијела ајкула која је наводно била дугачка чак 6,5 метара. Према сјећањима старијих Будвана, допливала је у црногорско подморје за једним америчким бродом.

Породица и пријатељи несрећног младића испловили су чамцима до мјеста несреће и опростили се од њега бацивши цвијеће и вијенце у море. Мјесец након трагедије, при врху високе стијене која се уздиже изнад увалице на рубу плаже Могрен, породица несрећног младића поставила је спомен плочу која и данас стоји на истом мјесту, али се натпис више не види.

На табли је исписано:

" У ували иза ове стене, купајући се са друговима, 13 VII  1955 изгуби живот Стеван – Стевица Томашевић, студент електротехнике из Чачка, у својој 22 години, као жртва морске немани. Неутешна породица и другови. "

О овом догађају медији нису извјештавали. Први текст посвећен овој трагедији који може да се нађе у архиви био је чланак објављен у Побједи од 14. августа 1955. године, а био је посвећен постављању спомен табле. Тек у трећој реченици спомиње се како је младић страдао.

"Несрећни младић који је у Будви летовао у колонији студената, настрадао је приликом купања, од морског пса", писала је Побједа.

Закључује се да напад ајкуле на човјека није у оно вријеме била "друштвено-подобна тема" да би медији о томе извјештавали. Чак и када се помињала несрећа код Могрена, то је било тек узгред, без основних информација и углавном уз нетачне податке.

Постоји легенда по којој је несрећни младић скочио са стијене директно у чељусти немани која га је након тога прогутала, а њеном настајању је вјероватно допринио овакав однос медија, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана