Стручњак за роботику Исак Карабеговић о Изетбеговићевим роботима: То су приче за малу дјецу

ГС
Стручњак за роботику Исак Карабеговић о Изетбеговићевим роботима: То су приче за малу дјецу

Професор Исак Карабеговић, иначе аутор пет књига о роботици, је у разговору за Кликс.ба коментирао изјаву предсједника СДА Бакира Изетбеговића да ће они који напусте државу, а радно су способни, у привреди бити замијењени роботима.

Професор Исак Карабеговић, иначе аутор пет књига о роботици, је у разговору за Кликс.ба коментирао изјаву предсједника СДА Бакира Изетбеговића да ће они који напусте државу, а радно су способни, у привреди бити замијењени роботима.

Изетбеговићева изјава је изазвала бројне реакције, а у многима је исмијаван. То је било очекивано с обзиром економску и технолошку неразвијеност Босне и Херцеговине. И Карабеговић, који је секретар Друштва за роботику и члан Академије наука у умјетности Босне и Херцеговине (АНУ БиХ), се насмијао када смо му казали зашто смо га контактирали.

Аутор је пет књига о роботици, а тренутно изучава индустрију 4.0 - стварање потпуно паметних фабрика, у чему предњаче државе које имају развијену аутомобилску индустрију, попут Њемачке, Јужне Кореје и Сједињених Америчких Држава. То су државе које имплементирају посљедња рјешења којима се може постићи већа аутоматизација производног процеса.

Карабеговић је поручио да се човјек не може потпуно замијенити роботима, посебно не у Босни и Херцеговини.

"Нема ништа од тога да ће се роботима замијенити људи, посебно у Босни и Херцеговини, која нема ни 50 робота. То су приче за малу дјецу. Да би се људи потпуно замијенили роботима, морају постојати школовани људи. Морате имати новац, јер роботи нису јефтини. Примјера ради, једна роботска јединица за заваривање кошта 300.000 евра. Замислите колико би нама требало новца да би само производне процесе у неколико фабрика могли аутоматизовати", образложио је.

Напоменуо је да се роботи развијају прије свега да би радили физичке тешке, прљаве и опасне послове.

"Можемо радити само на томе да људима подижемо свијест. То се односи на инжињере који требају имплементирати роботе у производним процесима - тамо гдје су тешки физички послови. Постоји довољно људи који могу радити. Прљаве послове (заваривање, лијевање) требају радити роботи", истакао је.

Карабеговића смо питали да ли ће се икада десити да роботи потпуно замијени човјека.

"Неће. Аутоматизација хоће бити велика толико да ћемо имати паметне фабрике. Другим ријечима. Сједите уз лаптоп којим мијењате производни процес, вршите реконфигурацију. Добит ћемо замјену за раднике у тешким монотоним пословима. Али, људи ће увијек бити потребни", мишљења је.

Осврнуо се и на то шта ће се дешавати с онима који ће ипак бити замијењени роботима.

"Многи се питају шта ћемо с онима који буду остајали без посла. То све овиси о филозофском приступу. Примјера ради, када је Георге Девол изумио првог робота инсталирао га је 1960. у Генерал Моторсу. Наљутио се, а онда је дошао код Њемаца. Они су размишљали овако: Када ставим индустријског робота, он ради у три смјене, што значи да ће три човјека отићи на биро. Шта да радим с њима? Њемци нису прихватили. Када је Девол отишао у Јапан, они су му рекли: Одлично, узет ћемо твој патент, ослободићемо три човјека тешког рада, едуковаћемо га, добитћемо лакша радна мјеста с вишом платом. Зато Њемачка још не може да сустигне Јапан у роботизацији", указао је.

Поновио је да ће човијек, како је изјавио, увијек бити ту, а да ће му робот помагати, преноси Кликс.ба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана