Шта учинити са родном кућом нацистичког злочинца Хитлера?

Тањуг
Шта учинити са родном кућом нацистичког злочинца Хитлера?

БАРАУНАУ - Локалне власти у аустријском градићу Браунау не знају шта да учине са родном кућом највећег злочинца у историји нацистичког вође Адолфа Хитлера - сада се појавила идеја да та зграда буде претворена у полицијску станицу.

“Човјек се прво пита да ли би било важније тамо створити мјесто сјећања на злочине”, наводи архитект Стефан Марте, који је побиједио на конкурсу за преуређење родне куће Адолфа Хитлера.

У доба нацизма, када је Аустрија припојена Рајху, Хитлерова странка је тамо, у част “фирера”, уредила “културни” центар, са галеријом и библиотеком с књигама по укусу нациста”.

Они су и архитектонски промијенили кућу и поставили веће прозоре како би изгледала отмјеније - да се не би видјело да је вођа рођен у јефтиној сеоској крчми.

Након рата и пада нацизма, Американци су ту отворили спомен-кућу о нацистичким злочинима, али то је кратко трајало јер је Браунау мало мјесто па нико није ни долазио.

Онда је Хитлерова родна кућа претворена у књижару, па у школу и на крају је више од 30 година тамо била радионица за особе са инвалидитетом.

Зграда је пропадала, није било новца за обнову тако да је из безбједносних разлога кућа напуштена.

Од тада стоји празна и води се жива дискусија, шта с њом урадити: власнику је било свеједно и желио је да је изнајми било коме.

“Дојче веле” наводи да су се јавили неки Руси који су хтјели да купе Хитлерову родну кућу и да је сравне са земљом, што град није хтио да дозволити - споменик културе”.

Тек 2017. Влади Аустрије досадило је то “натезање”, па је уз надокнаду кућу одузела власнику. Намијенила јој је нову сврху - да буде окружна команда полиције Браунауа.

Медији напомињу да је то постала пракса с Хитлеровим некретнинама у Аустрији те да је и његов велики грађански стан у Минхену већ одавно претворен у полицијску станицу....

Градић Браунау не жели”туристе” који би долазили пред родну кућу свог “фирера”, а још горе би било да неонацисти ходочасте пред кућом која је сада полицијска станица.

Зато је у конкурсним условима за њено преуређење наведено да она мора бити промијењена како би било уклоњено сјећање на доба нацизма.

Бечки историчар Марцело ла Спераца, који је објавио књигу о опасном архитектонском насљеђу нациста, сматра да је најбоља опција да се таквим зградама да садржај који ће приказати почињене злочине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана