“Српска солидарност” повезује српски народ са свих дијелова Балкана: Срби на Косову годинама живе као да влада корона

Илијана Божић
“Српска солидарност” повезује српски народ са свих дијелова Балкана: Срби на Косову годинама живе као да влада корона

Колико је важно међусобно разумијевање, подршка и несебична помоћ другима показује хуманитарна организација “Српска солидарност”, која кроз различите акције враћа наду и вјеру у човјека, али и улива снагу онима који живе у тешким условима.

Све је почело 2015. године са жељом добрих људи да прикупљањем и достављањем хране помогну социјално угроженима у централној Србији, а посебно на Косову и Метохији.

Организација је тада носила име “Српска солидарност храном”, међутим, будући да су услиједиле нове акције и да су чланови прерасли мисију помоћи храном, те да се прикључило много људи, назив је промијењен у “Српска солидарност”.

Под мотом “Наше мало је некоме много” за пет година ови добри људи помогли су многим породицама, како на Космету тако и широм Србије, Републике Српске и Грчке. Сједиште организације је у Београду, али хуманитарна браћа дјелују у градовима од сјевера до југа Србије, а несебично им помажу и пријатељи из Бањалуке, Приједора и Бијељине.

Представник хуманитарне организације “Српска солидарност” из Србије Бранко Антић истиче да је удружење постепено расло те да је у периоду од оснивања до данас подијељена помоћ у вриједности од 200.000 евра.

- То стање на Косову и Метохији не може да се опише речима, то мора да се доживи. Наш циљ је био да помогнемо српском становништву у јужној покрајини, које већ 21 годину живи у изолацији. Као што ми у овим тренуцима, када влада вирус корона, живимо ограничено, они тако живе дуг период. Жеља нам је да бар донекле олакшамо одрастање деци Космета, оним најмлађима, који су најважнији чувари свете српске земље поред манастира и свештенства. Због тога смо дошли на идеју да се удружимо да бисмо лакше деловали - објаснио је Антић.

Нагласио је да Срби на Косову и Метохији највише воле да им људи дођу, да их обиђу да би осјетили да нису заборављени.

- Наш народ на Космету је веома гостољубив. Поделиће с вама оно што има. Њима је важно да осете подршку својих сународника, да знају да нису сами. Преко свештенства и мештана сазнајемо коме је шта неопходно, а њихове реакције су увек емотивне - казао је Антић и додао да је до сада на том простору спроведено око 80 хуманитарних акција.

Истакао је да “Српска солидарност” организује традиционалне акције као што је подјела школског прибора, новогодишњих и божићних пакетића те “Васкрсло Косово и Метохија”, када на Васкрс даривају бебе у сва три породилишта на Космету.

Испричао је да су му у срцу заувијек остали малишани из села Дрен, које је смјештено на сјеверу Косова и Метохије.

- Оно се налази на 960 метара надморске висине, тако да код њих сезона грејања почиње 15. септембра, а завршава се 15 маја. Ту живи претежно млађа популација, има 30 деце. У октобру прошле године за све малишане смо обезбедили нову зимску обућу и одећу. Њихова радост и задовољство нешто су што се памти - навео је Антић.

Људи доброг срца има свуда те им помоћ долази са разних страна.

- Финансијску подршку нам пружају пријатељи из Беча, Минхена, Цириха, Њујорка, али то све зависи од акције. Некада нам највише прихода дође из Србије, некад из Републике Српске. Људи из Српске су на властитој кожи осетили шта значи бити протеран са огњишта, тако да свесрдно помажу браћи на Косову и Метохији, а ми смо им веома захвални на томе - испричао је Антић и додао да сам чин даривања и осјећај да можеш да помогнеш некоме даје вјетар у леђа и подстиче на нове акције.

Доба короне је промијенило начин живота, али и учврстило став да треба помагати другима. “Српска солидарност” је у бројним градовима Србије покренула шивење заштитних маски, а спроводе и акцију “Пакет солидарности”, којом најугроженијим породицама на Косову и Метохији достављају храну и средства за личну хигијену. Једнако важна је и акција “Такси солидарности”, која је из Београда проширена на Бањалуку да би била пружена подршка здравственим радницима.

Ову акцију у Бањалуци је спровео члан организације у Републици Српској Душко Рожић, који се хуманитарној браћи прикључио прије двије године, са жељом да Срби са свих територија буду повезани.

- “Такси солидарности” нас је приближио суграђанима и од тада су се многи придружили нашим активностима. Поносан сам на људе који се укључују и помажу у акцијама трудећи се да Срби на Космету никад не буду заборављени. Похвално је што је до сада било око 30 донатора, прије свега друштвеноодговорних фирми, али има и много појединаца. За “Воду солидарности” из нашег града је отишло 400 евра - рекао је Рожић.

Нагласио је да је захваљујући “Српској солидарности” прошле године уручено 107 пакетића малишанима у Бронзаном Мајдану поводом школске славе Свети Сава.

- Били смо подршка другару Милану Савановићу, који је организовао акцију за породицу Рађен на Мањачи. Такође, финансијски смо подржали изградњу куће Жељку Дринићу са Мањаче. Важно је напоменути да је хуманитарна организација “Корен” из Италије донирала визире за здравствене установе у Београду и за Универзитетски клинички центар РС у Бањалуци. Тако да је уручено око 200 визира нашим здравственим радницима - испричао је Рожић.

Планови

Душко Рожић је истакао да је у плану  акција за опремање стоматолошких амбуланти у Здравственом центру Лепосавић и у енклави Велика Хоча у Ораховцу.

- Желимо да  најмлађима и житељима омогућимо адекватну здравствену његу, зато смо у Бањалуци организовали хуманитарни турнир  у стоном фудбалу. Захваљујући осјећајности наших суграђана скупили смо  1020 КМ - рекао је Рожић и додао да ће акција трајати док се не прикупе неопходна средства.

Истакао је да је за наредни период планирана и реализација пројекта “На Космету српске деце има школска свеска потребна је њима” с циљем да се сваком ђаку дарује десет свезака, за шта је потребно купити 100.000 свезака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана