Српска компанија прави највећу европску ковид-лабораторију

ГС
Српска компанија прави највећу европску ковид-лабораторију

Београд - У Холандију је данас отишло 14 српских експерата српске компаније Термовент, који ће у тој држави радити на успостављању највеће ковид-лабораторије у Европи.

 “Послије шест шлепера опреме, јутрос је, уз помоћ Привредне коморе Србије, из Београда пут Холандије кренуло 14 експерата српске компаније Термовент који ће у тој држави радити на успостављању највеће ковид-лабораторије у Европи за израду тестова и потенцијалну производњу вакцине”, наводи се у саопштењу Привредне коморе Србије.

Предсједник Термовента Душан Перовић навео је да су у отежаним условима транспорта и пословања због пандемије успјели да пошаљу људе у Холандију и захвалио ПКС која им је “помогла да савладају компликоване процедура и испуне све захтеве”.

Ковид-лабораторија у Холандији требало би да почне да ради у јулу. Прва фаза пројекта односи се на формирање лабораторије за тестирање на ковид 19, а друга, коју је Термовент већ уговорио, подразумјева израду простора за производњу вакцина.

“Пројекат од националног значаја у Холандији реализујемо, у сарадњи са дугогодишњим купцем, компанијом Понавал (Поонањалл), за коју производимо и монтирамо опрему и обезбјеђујемо захтеване технолошке услове за производњу вакцина и осталих препарата из те групе, укључујући и изузетно високе класе заштите, како људи тако и животне средине”, истиче Перовић.

Термовент, који је до сада испоручио опрему за највећу ковид-лабораторију у шест шлепера својих готових производа, координисаће и рад свих стручњака на овом послу, међу којима су и монтажери из Словеније и других земаља Европске уније.

Из Србије је отпутовало 14 експерата, углавном машинских инжењера, специјалиста за монтажу Термовентове опреме. Они ће монтирати опрему која треба да обезбједи услове за смештај технологије за ковид-лабораторије.

“Ми нисмо фирма која производи технолошку опрему, лабораторије, опрему за тестирање, већ фирма која обезбеђује основне услове, а то су температура, влажност, притисак, безбедносне критеријуме. Имамо сопствену производњу управо свих тих елемената, као и производњу панела чистих соба. Формирамо стерилне просторе и комплетну регулацију у тим просторима тако да се обезбеди контролисан притисак, температура, влажност и сви остали параметри, који су базни услов за квалитетно тестирање и за добијање квалитетног резултата”, објашњава председник Термовента.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана