Соломонска острва додјелиле вриједан уговор око лука кинеској компанији

Танјуг
Соломонска острва додјелиле вриједан уговор око лука кинеској компанији

ХОНИЈАРА - Соломонска Острва додјелила су вишемилионски уговор кинеској државној компанији за модернизацију међународне луке у Хонијари, у пројекту који финансира Азијска развојна банка, саопштиле су данас власти те острвеске земље.

Кинеска грађевинска компанија ЦЦЕЦЦ је била једини понуђач на тендеру, саопштено је Ројтерсу из министарства за развој инфраструструктуре Соломнских Острва.

Како је прецизирано, ријеч је о реконструкцији старе међународне луке у Хонијари и два домаćа пристаништа у провинцијама.

Одговарајући на забринутост да би лука могла бити проширена у циљу формирања кинеске поморске базе, власти у Хонијари су саопштиле да неће бити "проширења".

Соломонска острва су прошле године склопила безбедносни пакт са Кином, што је изазвало забринутост САД и њихових савезника, укључујуćи Аустралију, Нови Зеланд и Јапан, због кинеских амбиција да изгради поморску базу у региону. Кина и Соломонска острва су негирали да потписани споразум дозвољава поморску базу, а делегације из Пекинга и Вашингтона посећују Хонијару ове недеље, у надметању за утицај у стратешки важној острвској држави Пацифика.

Премијер Манасех Согаваре састао се у уторак са потпредседником Кинеске агенције за међународни развој и сарадњу Танг Венгхонгом и потписао уговор са Пекиншком иницијативом за глобални развој, наводи се у саопштењу његовог кабинета.

Кинеска хуманитарна агенција финансира инфраструктурне пројекте откако је Согаваре повукао признање Тајвана и подигао дипломатске односе са Пекингом 2019. године, а развојна сарадња са Кином биćе додатно ојачана, додаје се у владином сопштењу.

Согаваре такође одржава „стратешки дијалог“ са делегацијом Вашингтона, која борави на острву предвођена координатором САД за Индо-Пацифик Курт Кембелом, који је поновио „подршку слободним, отвореним, безбедним и просперитетним Соломунском острву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана