Снежана Јонџа : Манипулатори штите искључиво своје интересе, а ви имате право да штитите своје

Снежана Јонџа, психолог
Снежана Јонџа : Манипулатори штите искључиво своје интересе, а ви имате право да штитите своје

Већина људи је некада била изманипулисана, ако не и сви. Тренутак кад схватите да вас је неко изманипулисао је у најмању руку непријатан, а уме да буде и праћен љутњом, бесом или разочарањем, зависно од тога ко вас је изманипулисао.

Дословни превод латинске речи манипулација би био руковање (лат. манус, шака, рука) у смислу управљања руком или руковања. Данас је уобичајено да се под појмом "манипулација" означава свака комуникација у којој постоји скривени мотив особе која манипулише. Што значи да неко има скривени интерес који крије те усмерава понашање друге особе тако да добије то што жели.

Сви ми имамо неке потребе и жеље и желимо да их задовољимо, али по начину на који их задовољавамо се разликујемо.

Манипулатори себе стављају у супериорну позицију где је оно што они желе важније од тога што ви желите, у ствари сматрају да су они важнији и вреднији од вас. Без обзира на то како изгледали, а умеју да набаце веома љупке и фине маске, имају јасан циљ испред себе ка којем иду. Манипулатори сматрају да су они ти који имају моћ у комуникацији и/или односу. Манипулацијом долазе до те моћи и манипулацијом је покушавају и задржати.

Како препознати манипулаторе?

-        Вечита жртва - Главно оружје је манипулисање осећањем кривице и увређеношћу. Често се може чути "јадна ја" са свим варијацијама које треба да наведу саговорника на закључак да је особа немоћна и да он треба да уради или ради разне ствари за њу. Уколико одбије, следе коментари којима се провоцира осећање кривице и тиме појачава притисак на особу да уради све у складу са манипулаторовим циљем.

-        Љутити манипулатор - Главно оружје које користи је љутња и агресивност. Овај тип манипулатора манипулише страхом саговорника. Користи љутњу и агресивност да би добио оно што жели. Његова критиковања, нападања и само понашање су често насилни, али ако му треба нека помоћ одмах ће нам ласкати. Често је неугодан, агресиван и ауторитаран, те упркос томе што га се људи боје добиће оно што жели. Често га људи описују као човека незгодног карактера или као особу с којом је тешко живети. Сматрају да је он такав, не помишљајући да би се могло радити о манипулисању.

-        Лажни алтруиста - Главно оружје овог манипулатора је да даје пуно свега што му нико не тражи и онда на основу тога полаже право код вас за много више онога што њему заправо треба. Он се држи начела реципроцитета, тј. другим речима, он нам даје нешто, али ни ми њему онда не можемо да одбијемо то што тражи. Начело реципроцитета подразумева потребу плаћања другима за примљене услуге. Будући да људи не желе да се о њима лоше мисли, играју ту игру већину времена и тако падају у замку манипулатора, који желе да искористе "осећај дуга". Манипулатор даје испрва нешто што нам значи, а што нисмо тражили, а после је тај који бира време и начин наплате дуга. Тешко је тада рећи не, али ако ми то и учинимо, он укључује у игру то фамозно начело реципроцитета - "кад си ти требао, ја сам ти помогао". Људи обично само желе да се та ситуација заврши и тако пристају на неправедну размену.

-        "Фини" манипулатор - Главно оружје овог типа манипулатора је ласкање и пренаглашени комплименти којима ствара такву атмосферу да му је тешко одбити то што тражи. Овај тип манипулатора је чешћи међу женама. Широки лажни осмех и прегршт коментара на изглед и на све аспекте вашег живота којих може да се сети је прво што се добије од особе која користи овај тип манипулације. Када се растанете са њом остане неки празан осећај, који говори о лажности онога што вам је упућено. Обично "припрема терен" континуирано, а онда када јој је потребна услуга све упакује на тај начин да ју је због атмосфере која је створена веома тешко одбити. Уколико покушате да је одбијете користи се изразима као што су: "Ја знам да ти то можеш тако лако", "За тебе тако способну и цењену ово ће бити веома једноставно", "Знаш колико ја тебе ценим и поштујем, ово је једна тако мала услуга" и слично.

-        Уцењивач - Главно оружје овог типа манипулатора је: "Ако ме волиш…". Ово је тип манипулатора који се у блиским односима користи осећањем кривице да би контролисао и манипулисао другом особом.

Овде не говорим о типовима личности већ о томе да неки људи доминантно користе одређени тип манипулације. Неки доминантно користе одређени тип, а већина људи повремено користи неки од начина манипулисања. Као што се из ових наведених примера може видети људи кад хоће да манипулишу користе застрашивање, осећање кривице, емоционалне уцене, лагање, негирање, промену правца разговора, кукање и изазивање саосећања, поклоне и чињење различитих услуга, подмићивање и свако друго оружје које ће довести до остваривања циља.

Питање је како се одбранити од манипулације.

Важно је прво препознати да је ријеч о манипулацији. Важно је да тада будете свесни да особа штити искључиво своје интересе и да имате право и да ви штитите своје. Некада то значи да одустанете од комуникације коју бисте иначе користили и да заштитите себе. Колико год неко деловао фино и љубазно, уколико користи манипулацију будите свесни да је то само маска.

Рецимо особи која ласка да би добила оно што жели можете вратити са: "Ја видим да сте ви једна веома фина и увиђавна особа која има разумевања за друге, тако да знам да ћете сада и мене разумети кад вам кажем да не могу да вам помогнем" или уколико је особа веома упорна наставите са техником покварене плоче: "Жао ми је, али заиста не могу" и то понављате докле год особа покушава да промени ваше мишљење. То ће некада значити да ћете ту реченицу поновити пет пута или више. Када особа користи љутњу и агресивно понашање и вређање само се окрените и идите. Јасно ставите до знање да нисте спремни да наставите разговор на тај начин. Ако вас неко вређа због једног вашег погрешног поступка можете да јасно одбаците ту увреду и прихватите само оно за шта сте одговорни: "Јесам данас закаснила пет минута и жао ми је што си ме чекала, али сматрам да нисам због тога неодговорна!"

Уколико желите да сазнате више о томе како се можете одбранити од манипулације и поставити другима границе похађајте тренинг асертивне комуникације и оснажите се.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана