Слога кућу гради: Седамнаесторо Богдановића живи под истим кровом на суровој планини, раде од јутра до сутра

ГС
Слога кућу гради: Седамнаесторо Богдановића живи под истим кровом на суровој планини, раде од јутра до сутра

Иако je на прагу прољећа, снијега још има на Голији. Да се сви проблеми које носи живот у планинском крају Ивањице могу превазићи када су људи сложни, показује пример породице Богдановић. Њихово домаћинство у селу Куманица броји 17 чланова.

И када нису сви на окупу за столом скоро да нема места. Али Богдановићима то не смета, јер је пуна кућа њихова радост. Вукашин и Стевка имају три сина, а сваки од њих има по троје дјеце.

"Имала сам среће тако да су снаје много добре и што је најбитније родиле су ми златну дјецу. То је највеће богатство", каже Стевка Богдановић.

У зимском периоду највише посла имају око стоке, а поред пољопривреде баве се експлоатацијом шума и обрадом дрвета. Сложни и вредни, на живот у подножју Голије се не жале.

''На селу је добро живети уз добру организацији рада. Ако се добро организујемо добро се може живети. Јесте пос'о даноноћни такорећи од јутра до сутра, али може се живети", додаје Вукашин Богдановић.

"Кад сви имају неке обавезе и запослени су онда нема разлога за свађу или било шта", поручује Радован Богдановић. У домаћинству Богдановића посла има и за најмлађе.

"Помажем баби када дођем кући, чувам овце кад нема доста домаћег. Пошто је сада пао снег не чувамо, али на пролеће, сад кад крене, ћемо чувати", наводи Кристина Богдановић, пише РТС.

Да је у заједници све лакше, потврђује и искуство породице једног од Вукашинових синова који су се после десетогодишњег живота у Београду вратили у село.

"Лепше је овде него у граду зато што је деци близу, иду у школу и све заједно и све има на селу", каже Аница Богдановић. Због бројних предности средњој генерацији Богдановића останак на селу није дилема.

"Солидно се живи и предложио бих свима мог узраста да остану, неће се покајати", поручује Радован Богдановић.

У времену када многа села остају пуста, ова породична заједница рједак је пример опстанка у ивањичком планинском крају, у домаћинству које броји 17 чланова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана