Симфонијски оркестар изненадио путнике у возу "Соко"

Танјуг
Симфонијски оркестар изненадио путнике у возу "Соко"

БЕОГРАД - Поводом свjетског дана музике 21. јуна, "Србија воз" и Војвођански симфонијски оркестар приредили су данас путницима брзог воза "Соко" на релацији Нови Сад-Београд-Нови Сад изненађење у виду мини концерта класичне и филмске музике.

Састав од 12 музичара уживо је током путовања извео неколико популарних композиција и омогућио путницима да уживају у препознатљивим дjелима класичне музике током получасовног путовања између два града.

Директор Војвођанског симфонијског оркестра Роман Бугар рекао је да је Свjетски дан музике иначе празник када музичари излазе из концертних дворана у јавни простор и свирају све жанрове музике.

"Војвођаснки симфонијски оркестар је пре два дана имао завршницу своје десете, јубиларне сезоне и одсвирали смо Малерову Другу симфонију коју изводи 200 музичара, тако да на жалост нисмо стигли да се спремимо да одсвирамо, као и сваке године, велики концерт на тргу у Новом Саду или у дворишту Змај Јовине Гимназије, па смо ове године обрадовали путнике ''Србија воза''", рекао је Бугар.

Додао је да је идеја о концерту у брзом возу потекла из "Србија воза" и да су је војвођански симфоничари радо прихватили.

"Одабрали смо бисере класичне пмузике, на реперторау су танго из филма ''Мирис жене'', О соле мио и Ода радости. Веома се брзо стиже од Новог Сада до Београда, за свега 36 минута, ми смо одушевљени том чињеницом, тако да нисмо ни стигли да одсвриамо цео репертоар, а већ смо дошли у Београд", рекао је Бугар.

Додао је да су путници феноменелно реаговали на ово изненађење током путовања и њихов наступ.

"Сви су извадили мобилне телефоне, укључили су се ''лајв'' и стварно су били одушевљени.

Добили смо огроман аплауз, а то је оно што нам је фалило претходне две године због корона вируса, аплауз и реакција публике", истакао је Бугар.

Директор "Србија воза" Иван Булајић је нагласио да се то предузеће труди да својим путницима нуди нешто више од очекивања.

"Имамо најквалитетнију и најбржу пругу у овом делу Европе, најлуксузније возове, и трудимо се да то полако постане стандард у Србији. Али, увек морамо да се трудимо да понудимо нешто више од очекивања. Са увођењем нових сервиса, очекивања путника расту, а ми увек морамо да будемо корак изнад тога, па смо тако дошли на идеју да оплеменимо ово путовање на овако леп начин", нагласио је Булајић. Најавио је да ће сасвим извесно "Србија воз" наставити да приређује путницима слична изненађења.

"Наш маркетиншки тим има задатак да редовно приређује изненађења путницима. Не бих да откривам која сва изненађења их очекују, али ће их свакако бити још", рекао је Булајић. Додао је да је задовољан попуњеношћу брзог воза и то илустровао податком да је највећи изазов било наћи слободна места за 12 чланова Војвођанског симфонијског оркестра.

"Мислим да су се грађани Србије врло брзо прилагодили новој железничкој линији. Они старији су се вратили железници, они млађи открили железницу и све то иде у јако добром правцу. Знате де је велики инвестициони талас у току, набавке нових возова, отварање нових пруга, мислим да ће железница постати кичма транспорта путника у Србији", закључио је Булајић.

Свjетски дан музике, 21. јун, почео је да се обележава 1982. године у Француској, а затим је прихваћен као међународни празник и данас се прославља у више од 120 земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана