Сијетл има први стални музеј дигиталне умјетности

ГС
Foto: Принтскрин

Први стални музеј НФТ умјетности на свету налази се у Сијетлу, а главни циљ му је едуковање јавности и популаризација дигиталне умјетности засноване на блокчејну и криптовалути.

Незамјењиви токени су врста дигиталне имовине којој је недавно експлодирала популарност, а НФТ умјетничка дјела продају се за милионе долара. Незамјењиви токени постоје на блокчејну, евиденцији трансакција која се чува на умреженим рачунарима.

Музеј је отворио своја врата у јануару и од тада пружа мјесто умјетницима и колекционарима да прикажу своје НФТ-ове у физичком окружењу, док је циљ едукација јавности о овом прилично новом тржишту дигиталне умјетности.

„Стварно смо схватили све могућности гледања на ову врсту умјетности на начин да заправо успорите, видите све детаље", наводи Џенифер Вонг, једна од суоснивача и кустос НФТ музеја у Сијетлу, прености Ројтерс.

Локални дигитални умјетник Максим Сургуј присуствовао је отварању музејске изложбе „Разговор о клими“ 16. априла, на којој су представљени његови радови који се продају као НФТ на мрежи, али се такође могу штампати у физичком облику.

„Раније, ако правите дигитално умјетничко или физичко умјетничко дјело, постојало је много ограничења око тога ко може да види умјетничко дјело или како може да га посједује“, каже Сургуи, који ради у технолошкој индустрији у Сијетлу и прије годину и по се упустио у крипто-базирану умјетност.

Према мартовском извештају компаније "Research and Markets" са сједиштем у Ирској, очекује се да ће глобално НФТ тржиште порасти на преко 21 милијарду долара у 2022. години.

„НФТ је заправо само уговор који означава власништво над неком врстом имовине“, објашњава Питер Хамилтон, суоснивач музеја. „Ови токени... су у основи уговор који каже да овај серијски број припада овом умјетничком дјелу, и ако посједујете овај токен, ви сте прави власник“.

Музеј има планиран програм током цијеле године, преноси РТС.

„Не могу довољно да истакнем колико је важан едукативни дио овог музеја“, напомиње Хамилтон.

„Покушавамо да укључимо људе и помогнемо им да виде која је вриједност НФТ-а и помогнемо људима да мало повуку завјесу о томе шта је блокчејн и која је његова корисност“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана