Сестре Удовчић и Биберџић на одбојкашком терену једна против друге

 Милош Васиљевић
Сестре Удовчић и Биберџић на одбојкашком терену једна против друге

Да различити животни путеви доводе и до атипичних ситуација гдје рођене сестре буду спортске ривалке на терену свједоци смо са одбојкашких терена у БиХ. Није чест случај ни широм свијета да дијеле исти дом, а играју у различитим клубовима, а такви примјери постоје и у БиХ у ликовима сестара Јоване и Анђеле Биберџић те Соње и Тине Удовчић.

Свакако најпознатији одбојкашки сестрински дуел на репрезентативном нивоу био је онај Билећанки Тијане и Дајане Бошковић на Европском првенству у Београду. Тијана је најбоља свјетска одбојкашица и под заставом Србије освојила је већ све што се освојити може, док Дајана наступа за селекцију БиХ, којој је сам пласман на то првенство био и највећи успјех. Играле су једна против и друге и задале “муке” властитој породици.

Такође Билећанке Јована и Анђела Биберџић заједно су училе прве одбојкашке кораке, но ипак животни пут их је одвео различитим путевима и довео до тога да играју једна против друге. Изданци ОК Херцеговац у елитном разреду одбојке у БиХ више од десет пута играле су једна против друге. Јована, одбојкашица Бимал Јединства и репрезентативка БиХ каже за “Глас “ да је посебан осјећај играти против рођене сестре. Дјевојка која игра на позицији примача сервиса каже да су то заиста специфичне утакмице.

- Осјећај је невјероватан. Играте против рођене сестре која се налази на супротној страни, а некада смо играле заједно - каже Јована.

Истиче да је задовољна досадашњом сезоном подмлађене екипе из Брчког, јер су их напустиле тренер и четири играчице из стартне поставе.

- Предвођене са клупе Радмилом Марковић оствариле смо једну од најважнијих побједа сезоне, у полуфиналу Купа Српске у Гацку, а тренутно смо и на врху Премијер лиге БиХ - рекла је Јована.

Њена старија сестра Анђела, поред матичног Херцеговца, наступала је за БЛ Волеј и ЖОК Борац, за који сада игра. За “Глас” каже да је меч против Јоване за њу много више од обичне утакмице, а посебно се радује новим окршајима.

- Јована је прави професионалац, али увијек имам већу трему када она игра. Сваки наш сусрет и међусобна утакмица за мене је јако емотивна и меч о којем се у кући пуно прича. Она је прије неколико мјесеци са репрезентацијом БиХ изборила пласман на Европско првенство, са запаженом улогом, тако да ми је велика част да играм против ње. Јако сам поносна на сваки њен успјех - рекла је Анђела.

Наглашава да је екипа ЖОК Борац постигла велики успјех, јер је за јако кратак период из Друге лиге РС ушла у Премијер лигу.

- Част ми је да играм за екипу Борца, ово је клуб који је настао прије само пет година, а већ је у највишем рангу у земљи. Морам напоменути да моју екипу чине студенткиње и јако младе дјевојке и самим тим сам још више поносна - рекла је Анђела.

И у одбојкашкој породици Удовчић одбојка је неизоставна тема. Соња је једна од главних узданица БЛ Волеја, а за наш лист апострофира посебност утакмица против екипе у којој игра њена сестра.

- Имала сам прилику да играм против сестре прије двије године и сада се то поново догађа. Иначе смо једна другој највећа подршка у животу и у одбојци, али када нас мрежа дијели, осјећаји су помијешани. Лично се радујем свакој утакмици и улазим с циљем да побиједим противника. Поносна сам на Тину и успјехе које је постигла у спорту. У неким ситуацијама ми се чини да гледам себе са друге стране - додала је старија од сестара Удовчић.

Братски ривалитет

Филипо Пипо Инзаги и његов брат Симоне били су једна од главних атракција “Калча” крајем 20. и почетком 21. вијека. Најпознатији рукометни ривалитет је између браће Карабатић, а међу кошаркашима постојао је између браће Пау и Марка Гасола и још актуелни између најбољег шутера НБА лиге Стефа Карија и његовог брата Сета.

Соњи је драго што је актуелна сезона добро почела.

- Као и у свему, у нашој игри постоје успони и падови. Имамо важан период испред себе до краја полусезоне. Ту је и финале купа РС и очекујем да ћемо играти на високом нивоу. Мој тим има суператмосферу и добар играчки кадар да напада врх табеле ове године - рекла је Соња.

Млађој Тини, чланици ЖОК Борац, сестра Соња је и репер како један спортиста треба да се опходни према обавезама.

- Моја очекивања од клуба су испуњена самим уласком у Премијер лигу, јер смо прије свега млада екипа која је заједно три године и за то вријеме смо успјеле да уђемо у Прву па затим и у Премијер лигу БиХ. Недостаје нам искуство па је приоритетни циљ за ову годину опстанак у лиги - рекла је Тина.

Наглашава да се због сестре и почела бавити одбојком.

- Тренирале смо у истом клубу и увијек ми је била узор. И дан-данас се дивим њеној посвећености и дисциплини - казала је Тина.

Ипак, дошло је вријеме да укрсте копља једна против друге.

- Тада нисам могла да замислим да ћемо неколико година послије играти једна против друге и бити противници. У сваку утакмицу улазим оптимистично и са жељом да побиједимо, али наравно, када играте против сестре тај осјећај није исти. Колико год се боримо за сваки поен, пораз од ње ми не пада толико тешко као порази од других екипа - рекла је Тина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана