Село које је проклео цар Лазар данас живи клетву

Г.С.
Село које је проклео цар Лазар данас живи клетву

Прича о једном српском селу у којем се вијековима проноси прича о једном проклетству које се, како многи сматрају, прије деценију и обистинило.

Када се из 700 кућа у селу Топола код Јагодине на Косовски бој појавила само седморица мушкараца цар Лазар их је проклео да никада у селу не буде више од седам кућа.

- Ми смо били под Вуком Бранковићем. Он је одвео одавде много људи у бој на Косово, тако да су се на кнежев позив одазвала само седморица коњаника. Када је кнез Лазар то сазнао, рекао је - “нека толико кућа и остане у селу”.

Овако је говорио сада покојни Миленко Андрејић, чије ријечи преноси шачица људи који је остала у овом „уклетом” селу. Клетва се, кажу, обистинила 2010. године, од када је „живо” само седам домова. Чак и ако се неко досели, друга кућа се затвори. И тако тавори Топола, удаљена само 17 километара од Јагодине на путу ка Рековц.

Тачно 700 година пошто је изрекао клетву, у селу затичемо бројне напуштене куће обрасле у траву, загушене вишегодишњим пузавицама, разбијених прозора, закључане зарђалим катанцима, сабласне чак и усред дана.

Има нешто у тој клетви. Сеоско предање преноси се с кољена на кољено и готово да нема човјека који не вјерује у клетву кнеза Лазара, изречену 27. јуна 1389. године, уочи Видовдана и боја на Косову.

- Неки вјерују да се његова клетва, односно позив и пријетња, обистинила баш зато што су казани уочи великог православног празника Видовдана – каже Славко Обрадовић, некадашњи замјеник предсједника МЗ Медојевац и Топола.

Он додаје да ово село никада није имало аутобуску линију, школу, продавницу, кафану. Нема ни мјесну канцеларију, већ само представника који гласа у сусједном Медојевцу. Иако је шездесетих година прошлог вијека било више ђака него у суседном Медојевцу, село није имало школу. Славко каже да је најбројнија била породица Андрејић. Седморо браће имало је 45 потомака, а сада су остала само три.

Горан Вукадиновић, бивши предсједник, сада члан мјесне заједнице, још више вјерује у предање. Он каже да су стари причали да се Топола некада имала је 10 километара у пречнику и 700 домаћинстава.

- Село је било толико велико да је мачка без проблема, прелазећи с крова на кров, могла да обиђе цијело село - каже Вукадиновић.

Дуго нису имали ни пут. Миленко Андрејић је причао да је „делегат у комуни” седамдесетих година прошлог века изборио да из мајдана добију 2.000 кубика камена за пут.

- Причао ми је да су га ручно развлачала чак и дјеца са родитељима – прича Вукадиновић.

За клетву је чула и Верица Аврамовић (61) која у посљедњој кући у селу, на врху бријега, живи са супругом Градомиром и свекрвом Добрилом (88). Она каже да нечега сигурно има, јер су се затрле многе куће.И док он сумња у предање, мјештани околних села вјерују у њега. Један од њих је Никола Лукић из Медојевца кога смо срели у Тополи.

- Чуо сам да их је цар Лазар проклео да колико их је дошло у бој, толико породица и да их остане у селу. Тако и јесте. То знају сви из околних села – рекао нам је Лукић. И Ненад Петровић из Драгошевца вјерује у предање. Он каже да не зна да ли се оно баш обистинило, али зна да у селу има мало људи. Да ли због клетве или лоших животних услова, овдје живи 15 људи. (kurir.rs)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана