Савјети фитнес инструкторке Зорице Ћикић: Редовним вјежбањем до бољег сна, мање стреса и више енергије

Александра Маџар
Савјети фитнес инструкторке Зорице Ћикић: Редовним вјежбањем до бољег сна, мање стреса и више енергије

Са доласком лијепог времена свима је потребно мало додатне мотивације за фитнес да нам помогне да задржимо фокус на здравственим циљевима. Боље здравље главни је разлог због којег треба вјежбати и конзумирати нутритивно вриједну храну.

 Често нас лако потиче наш спољни изглед, али он се увијек мијења, поготово како старимо. Осјећамо се као да морамо двоструко напорније вјежбати и бити двоструко дисциплинисани како бисмо постигли исте резултате до којих је било тако лако доћи кад смо били млађи.

Почела је причу за овај број “Глас Плуса” фитнес инструкторка Зорица Ћикић, додајући да је промјена  нешто што сви морамо прихватити.

- Ваше тијело може се континуирано мијењати, како изнутра, тако и споља, али ваша жеља да будете здрави не би требало да се промијени никада - поручила је она и из тих разлога издвојила неколико савјета који мотивишу за тренинг.

1. Здравље срца

Учествовање у кардиоваскуларној активности добро је за ваше срце. Ваше срце је мишић, а напорно вјежбање неколико дана седмично може вам помоћи у побољшању срчане активности. Ако се редовно бавите кардиоваскуларном активношћу, можете смањити укупан број откуцаја срца у стању мировања, што је дугорочно добро за ваше здравље.

2. Сјајна кожа

Када вјежбате повећавате проток крви у тијелу. Сјај након вјежбања можда неће трајати цијели дан, али изгледаћете блиставије одмах послије физичке активности. Имате ли среће, здрави сјај ће учинити да изгледате и осјећате се одлично.

3. Побољшано држање

Редовно вјежбање може вам омогућити да постанете свјесни свога држања. Како стичете физичко самопоуздање и свијест о покрету, постајете свјеснији онога што је добро за ваше тијело. Погрбљеност може постати лоша навика из прошлости. Као додатни бонус, добро држање чини да изгледате виши.

4. Мање сметњи и болова

Ако имате болне и укочене зглобове који су узроковани дуготрајним сједењем, чешће кретање помоћи ће да се олакша та укоченост. Зглобови који су непокретни имају тенденцију да постану болни. Након што се почнете редовно кретати, побољшавате распон покрета те постаје лакше изводити и одређене покрете у свакодневном животу.

5. Побољшани састав тијела

Када вјежбање постане дио вашег начина живота, почећете примјећивати промјене у својем изгледу, али и томе како се осјећате. Можете изгубити вишак тјелесних масноћа и стећи мишићну масу, што је одлично за ваш изглед и такође помаже вашем тијелу да постане ефикаснији при изгарању калорија. Висок постотак мишићне масе захтијева више калорија само за одржавање у поређењу са неким исте тежине ко има већи постотак масног ткива.

6. Осјећате се сретније

Извођење физичке активности  може учинити да се осјећате сретније у свакодневном животу. Један од разлога за то је да ваше тијело ослобађа повећану количину ендорфина када сте активни. Ендорфини су ваши природни хормони среће. Такође се можете осјећати сретније јер се добро бринете за своје тијело.

7. Контролишите своју тежину

Вјежбање може помоћи у спречавању прекомјерног повећања тјелесне тежине и помоћи при одржавању мршављења. Када се бавите тјелесним активностима, трошите калорије. Што је интензивнија активност, трошите више калорија.

8. Више енергије

Редовна физичка активност може побољшати снагу мишића и повећати издржљивост. Када вјежбате, ваше тијело мора испоручити кисеоник и храњиве материје у ткива како би ваш кардиоваскуларни систем радио ефикасније. Када срце и плућа раде ефикасније, имате више енергије за свакодневне задатке.

9. Јачање мозга

Редовна физичка активност може вам помоћи у побољшању функције мозга. Кардиоваскуларна вјежба може створити нове мождане ћелије (неурогенеза) и побољшати укупну ефикасност мозга. Мозак је центар нервног система човјека и најважнији орган за човјекову способност размишљања. Као и с мишићима у тијелу, мозак треба активности да би могао живјети. Како нам је потребан физичка активност за стимулисање раста мишићних ћелија, тако су нам потребне и мождане фитнес активности за побољшање конекција међу можданим ћелијама.

10. Мање стреса

Вјежбање може дјеловати на дневни стрес као привремена диверзија. Када вјежбате или се забављате при активностима, обично не размишљате о тешким стварима. Узимање предаха у напорном дану да се фокусирате на себе може смањити осјећај стреса. Мање стреса такође може помоћи при губитку тежине, јер многи се људи боре са стресом конзумацијом нездраве хране.

 

11. Упознавање нових људи

 

Вјежбање пружа прилику за друштвену интеракцију која би иначе можда недостајала у вашем животу. Започињање нове активности може вам помоћи да пронађете нови круг пријатеља или пружити здравију прилику за поновно повезивање са старим друштвом. Често идемо да једемо да бисмо се дружили, али физичка активност је много боља за ваш струк.

 

12. Квалитетнији сан

 

Физичка активност може вам помоћи да побољшате навике спавања из неколико разлога.

Вјежбање повећава базалну температуру вашег тијела. Хлађење натраг до нормалне температуре може допринијети да се осјећате опуштено и спремно за спавање. Будући да активност помаже смањити ниво стреса, успављивање може постати лакше.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана