Савјети фитнес инструкторке Бранкице Даниловић: Искористите лијепо вријеме за тренинг у природи

Александра Маџар
Савјети фитнес инструкторке Бранкице Даниловић: Искористите лијепо вријеме за тренинг у природи

Свима је познато да је стрес главни фактор многих обољења. Како бисте смањили стрес, проводите што више времена у природи. Научно је доказано да се вјежбањем у природи смањује ризик од многих обољења, самим тим што природа на нас дјелује “умирујуће”.

Дрвеће и зеленило дају свјежији ваздух, што позитивно дјелује на нас док вјежбамо у природи јер нам је тиме доступно више кисеоника.  Најефикасније вријеме за вјежбање у природи је у јутарњим сатима.

Савјетовала је ово читаоцима “Гласа Плус” фитнес инструкторка Бранкица Даниловић, истичући да је доказано да се вјежбањем и трчањем у природи смањује ризик од менталних обољења, те да трчање у природи у раним јутарњим часовима смањује ризик од депресије и може допринијети бољем здрављу.

Људи који бар једном седмично вјежбају у природи имају више енергије, смањену напетост, мање се љуте, мање су под стресом.

- Трчање у природи је много занимљивије ако сте на путу гдје морате избјегавати препреке (дрвеће, псе), па вам сигурно неће никад бити досадно. Сунце помаже при усвајању неопходног витамина Де, а физичка активност у природи да сагорите калорије - казала је Бранкица. 

Вјежбање у природи подстиче да наше тијело постаје отпорније.

- Људско тијело треба користити за природне облике кретања, а кроз тренинг у природи га додатно оптеретити и излагати изазовима са којима се сусреће свакодневно. Мислите на себе и своје психофизичко стање - напомиње она.

Такође, једна од предности вјежбања у природи је што веома позитивно дјелује на кардиоваскуларни систем и на дисајне органе.

- Избор активности је велики, свако може пронаћи нешто што му најбоље одговара. Предност је и у промјени окружења, што веома позитивно дјелује на нашу психу - закључује Бранкица.

Реквизити

- Што се тиче реквизита за извођење њоркоут вјежби у природи (у парку на примјер), можете користити клупу за скок чучањ, варијације вјежби за трбушне мишиће, степенице за варијације искорака, трчање итд.  Такође, многи паркови су добро опремљени справама за вјежбање. За неке који нису љубитељи њоркоута постоји низ других активности: одбојка на пијеску, пливање, баскет, фудбал итд.

Савјет: Мијењањем подлоге тијелу омогућујемо већу отпорност јачањем и активирањем свих мишића. Издвојите минимум један дан у седмици за физичку активност у природи - казала је Бранкица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана