Сардинија: Умјесто оружја сир

Срна
Сардинија: Умјесто оружја сир

РИМ - Италијанско острво Сардинија није само мјесто чувено по прекрасним плажама и суперлуксузним лјетовалиштима, то је и адреса неколико фабрика које производе оружје, а дневни лист “Ил Манифесто” пише о пројекту којим локално становништво жели да фабрике оружја претвори у погоне за производњу чувеног овчијег и козијег сира, која на Сардинији има дугу традицију.

Две локалне организације које се боре за околину и против извоза оружја у сарадњи са пољопривредним факултетом из града Сасари сачиниле су пројекат за чију реализацију ће тражити новац из Фонда за обнову који је италија добила од ЕУ.

Фабрика на Сардинији која је у власништву њемачких произвођача орузја, прави и извози бомбе и муницију између осталог и у земље које третнутно учествују у ратовима попут Турске, Саудијске Арабије или Катара.

Према италијанском закону забрањено је извозити оружје у земље које ратују, али се налазе начини да се закон изигра.

Мировне организације са Сардиније, подсјећа “Ил Манифесто”, често организују протесте против производње и извоза оружја.

С друге стране узгој оваца и коза од којих се прави и у свету чувени сир је у опасности, јер се узгајивачима стоке за млијеко исплаћује мизерно мало, па су и они протестовали.

Укратко, пише лист, пројекат предвиђа затварање фабрике оружја, преоријентацију радника који сада праве бомбе на производњу сира и јачање локалне традиционалне производње.

 Пројект ће, пише лист, бити представљен влади у Риму, до краја овога мјесеца.




 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана