Руски трикови против америчких санкција: Сваки дио опреме за гасовод има своју причу

ГС
Руски трикови против америчких санкција: Сваки дио опреме за гасовод има своју причу

Руски брод “Академик Черскиј”, додатно опремљен техником ЕУ, требало би да заврши спорни гасовод Сјеверни ток 2.

Истраживања DW-a показују како Руси заобилазе санкције САД.

“Сваки дио опреме за гасовод има своју причу” - то је слоган на интернет страници италијанске фирме “Nuova Patavium”. Овај мото се посебно односи на малу фирму из предграђа Падове, којом је недавно опремљен руски брод за полагање цијеви “Академик Черскиј”. Прича као из привредног кримића.

Опрема за “Академика Черског”

Када је “Академик Черскиј” крајем марта почео са полагањем цијеви, недалеко од њемачког острва Риген, брод је био у ценру међународне пажње. Имао је налог да заврши радове на Сјеверном току 2, другом огранку сигурно најспорнијег гасовода на свијету.

Истраживање DW-a је показало да је брод опремљен најмодернијом техником за презицну обраду цијеви италијанске фирме “Nuova Patavium”. То је знаковито с обзиром да сваком ко учествује у изградњи Сјеверног тока 2 пријете болне америчке санкције. Наиме, према америчкој одлуци за сузбијање руског утицаја у Европи и Азији, Бијела кућа би требало да уведе санкције појединицима и компанијама, који пружају услуге и продају робу за изградњу Сјеверног тока 2. Погођене су све испоруке у вриједности милион долара, односно пет милиона долара на годишњем нивоу.

Због пријетњи санкцијама Вашингтона, швајцарска фирма “Alseas” морала је већ крајем 2019. да повуче свој брод из овог пројекта. Зато је ускочио “Черскиј”, који се почетком 2020. упутио из Пацифика. Проблем: овом руском броду, опремљеном за полагање цијеви, недостајао је дио опреме. Али, како су Руси успјели да упркос америчким санкцијама опреме брод?

Одговор пружа увид у руску царинску документацију, која је доступна у бази података “ImportGenius”, а коју је прегледао DW. Између августа и септембра 2020. власник “Черског” - фирма “СТИФ”, мала руска ћерка фирма компаније “Гаспром” - испоручио је опрему из Италије и Холандије компанији за полагање цијеви вриједности око десет милиона евра. Мјесто испоруке: Лука Мукран на њемачком острву Ригену – бази изградње Сјеверног тока 2.

Трикови у сјени свјетске политике

У царинским документима се наводи да су само 12. септембра системи за обраду цијеви са хидрауличним погоном фирме “Nuova Patavium”, вриједни 1,1 милион америчких долара прослијеђени из Русије у Њемачку. Сума која би тербало да је релевантна за америчку службу која је задужена за санкције. Али, ова опрема је у Русију стигла, барем према подацима руске царине, у две појединачне испоруке са више мјесеци размака. Наведена цијена: мање од 200.000 долара по испоруци. На питање DW-aо разлогу ове разлике у цијени Италијани нису одговорили.

Када су од јула 2020. америчке санкције пооштрене и прецизиране, ланци испоруке су били још непрегледнији. Од тада италијанска фирма није пословала са власником “Черског” - барем на папиру. Нови купац опреме је фирма “Система СПБ”. Предузеће из Санкт Петербурга са само троје запослених је загонетка. За само неколико година се више пута селила, мијењала поље пословања па чак и број у регистру фирми. И немогуће је на основу неколико трагова било шта установити. Према званичним изворима, фирма има државну лиценцу за инсталацију противпожарних аларма у зградама, као и неплаћене дугове код Удружења компанија за истраживања нафте и земног гаса.

Поред пословања са фримом “Nuova Patavim”, према подацима руске царине, фирма из Санкт Петербурга куповала је опрему за “Черскиј” код других италијанских фирми – Опус С.Р.Л. Ова компанија је на пример 25. августа 2020. испоручила пнеуматске главе за заваривање са аутоматским позиционирањем. Двије недеље касније опрема је такође пребачена у луку Мукран, и то као власништво Гаспромове подружнице СТИФ. Оно што упада у очи код реекспорта из Русије у Њемачку, италијанска опрема је већ коштала 1,2 милиона долара – десет пута више него што је пријављено царини код увоза из Италије. И “Опус С.Р.Л.” није реаговао на упит DW-a.

Холанђани не знају о томе ништа

Али, холандски произвођач “Vermaat Technics B.V” умjесто тога показује се изненађеним. Његов модерни компјутерски вођени орбитални апарат за заваривање “Veraweld Torch System D.” испоручила је Гаспромова ћерка фирма “СТИФ” “Академику Черском” у Мукрану – и то стоји у руској царинској документацији. “Ми не знамо шта се догађа на броду 'Академик Черскиј'“, изјавила је компанија у писаном саопштењу, у којем се такође наводи: “Ми нисмо испоручили никакву опрему за завршетак Сjеверног тока 2”. Због тога Холанђани не рачунају са америчким санкцијама.

“Vermaat Technics” не послује са фирмом “СТИФ” - опет стоји на папиру. Апарати за заваривање нису испоручени овој ћерки фирми “Гаспрома” већ руској фирми “Vermaat Service”. А Холанђани опет тврде: “Vermaat Service' није наша кћерка фирма”. Иако су до јула 2020. директно вршили испоруке фирми “Vermaat Service”, од како су пооштрене америчке санкције формално више уопште не послују са Русијом.

Уместо њих је даље испоруке преузела фирма “BHS International B.V.”. А од ове фирме постоји само једно поштанско сандуче у једном селу у југоисточној Холандији и једна интернет страница која не функционише. Интернет домен је регистрован код исте компаније као и руски “Vermaat Service”. “Ми не знамо ништа о томе да је наша техника пребачена из Русије у Немачку”, саопштио је “Vermaat Techincs”. Тако је “Академик Черскиј” добио опрему из Холандије укупне вриједности око пет милиона долара.

То не штити од санкција”

Обилазнице и посредници, оф-шор команије и разлике у цијенама – да ли је тако лако проиграти америчку владу? С тим се не слаже дугогодишњи амерички дипломата Даниел Фрид. “Не помаже убацивање лажних фирми у ланце испоруке. Јер, то је прекршај. То је рискантно и не штити од санкција”, каже Фрид у разговору за DW.

Он је од 2014. до 2017. био координатор санкција Русији у Стејт дипартменту. Међутим, није сигурно да ће САД Европљане казнити санкцијама. Вашингтон мора да одмјери политичке ризике, казао је бивши дипломата. “Санкције су скупе. Јер, на сваке санкције могу да уследе контра-санкције”, каже Даниел Фрид.

Nikos Tsafos из Центра за стратешке и интернационалне студије у Вашинготну је увјерен да европске фирме не треба да страхују. “САД нису спремне да учине све могуће да зауставе градњу Сјеверног тока 2. Вјерујем да постоји црвена линија за Вашингтон. Ради се о томе да се не оптерете превише односи са Европом”, истиче Tsafos. Овај стручњак је увјерен да ће Вашингтон, упркос свим пријетњама санкцијиама, зажмирити на једно око, како не би прешао границе и оставио простор за компромис.

За неки такав компромис не остаје баш много времена када се ради о Сјеверном току 2. “Академик Черскиј” би требало да до септембра заврши са постављањем цијеви. Захваљујући најмодернијој европској техници, руски брод за постављање цијеви то може да уради двоструко брже него мањи брод “Фортуна”, који је до сада радио јужно од данског острва Борнхолм, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана