Руска вакцина против Ковида нокаутирала цијене злата и сребра

Srna
Руска вакцина против Ковида нокаутирала цијене злата и сребра

ЛОНДОН - Цијене племенитих метала забиљежиле су ноћас драстичан пад на азијским тржиштима усљед опоравка апетита за ризиком након охрабрујућих економских података и нада у нови амерички пакет економских подстицаја који је погурао индекс С&П500 близу рекордних нивоа.

Цијена злата на спот трговању пала је за чак 5,2 посто, на 1.921,50 долара по унци, што је највећи једнодневни пад у седам година и далеко испод рекордног нивоа забиљеженог у петак од 2.072,50 долара., извјештава Ројтерс.

Оштар пад вриједности регистровали су и други племенити метали, при чему је сребро потонуло за чак 13,8 процената, највише у једном дану од октобра 2008. На затварању трговања цијена сребра је била у паду за 13,4 посто, на 25,24 долара по унци.

Вриједност платине се стропоштала за 4,7 процената, на 940,08 долара, а у истом проценту је пала и цијена паладијума на 2.116,33 долара по унци.

„Ово је мини удар. Нисмо могли да игноришемо јутрошње ударне медијске наслове о потенцијалној руској вакцини, тако да се оптимизам инвеститора за улагања у компанијске акције само наставио“, изјавио је Едвард Моја, виши тржишни аналитичар у брокерској кући Оанда.

На америчком терминском тржишту цијена злата је јутрос пала за 4,6 процената, на 1.946,30 долара за унцу.

Бољи од очекиваних економских података у САД утицали су на убрзање распродаја жутог метала, каже Едвард Мора, али додаје да су изгледи за злато и даље снажни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана