Руси би могли клонирати скитску војску стару 3.000 година

ГС
Руси би могли клонирати скитску војску стару 3.000 година

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је наговијестио да би Русија могла клонирати групу скитских војника чији посмртни остаци леже у Сибиру већ 3.000 година.

 Шојгу је у априлу рекао да би "било могуће нешто направити с ДНК скитских ратника, ако не овцу Dolly". Посмртни остаци леже очувани у пермафросту у сибирској тундри.

"Већ смо обавили неколико експедиција, многе ствари су потврђене, али је остало још много посла", казао је Шојгу.

Иако министар није директно рекао да ће клонирати скитске раднике, својим изјавама је то наговијестио.

Скити су били група номадских ратника, људи који су живјели између 9. и 2. Вијека прије Христа, а за њих се вјерује да потичу од сјеверне Монголије до Ирана. У коначници су ишли сјеверно до Сибира, али су се кретали и великим дијелом Еуроазије. Њихови посмртни остаци су откривени прије два десетљећа у регији Тува у Сибиру.

Званично, данас је немогуће клонирати људе те тај процес и даље остаје фикција. Осим што је технички тешко, постоји етичка и морална забринутост, а сам покушај би био илегалан.

Многи људи сматрају да би се клонирањем добила прецизна реплика прве особе, но то није случај. Истина је да би физички изгледале идентично, али карактер не би био исти јер то зависи о окружењу у којем особа одраста и живи.

С друге стране, клонирање животиња је реалност те се примјењује како би се очувале неке угрожене животињске врсте, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана