Русe у Београду муче иста питања: "Шта је бојлер и зашто су Срби тако високи?"

Г.С.
Русe у Београду муче иста питања: "Шта је бојлер и зашто су Срби тако високи?"

На друштвеној мрежи Редит, Руси који су силом прилика морали да напусте земљу, дебатују углавном на тему шта је то чудно са чим су се сусрели у Србији, а није карактеристично за поднебље са ког долазе.

Као тема број 1 наметнуо се бојлер. Разумљиво, ако знамо са каквим изворима природног гаса располаже њихова матична земља. Наиме, у Русији, већина домаћинстава има централни систем са гасним бојлерима, тако да тамо није било бојазни да ће им нестати вода. Код нас луксуз бескрајног туширања је ипак ограничен на запремину електричног бојлера, што су доживели као шок.

- Данас је одједном кренула хладна вода. Нисам знао о чему се ради. Послије су ми објаснили да овдје мораш да чекаш да се вода угрије. Купао сам се из два пута - пожалио се тек пристигли Рус. Други су се надовезали објашњавајући му да ће морати да ограничи купање сразмјерно капацитету воде и да заборави на "игрице" под тушем, преноси Б92.

Ипак један од духовитијих корисника је на питање, одговорио питањем: "Шта ће вам топла вода, зар се ви не купате тако што исјечете рупу у леду и ускочите унутра?"

Проблем број 2 - "Зашто хељда кошта 350 динара? То је само житарица..."

Учесници у конверзацији су на ово питање одреда имали сличан одговор који би отприлике гласио - "Зато што је продају купцима као ексклузивну здраву храну". У принципу, хељда је у Русији јако распрострањена и понуда ове житарице на тржишту је много већа, него код нас, у односу на потражњу, па је и логично да тамо спада у категорију "јефтине" хране, што у Србији није случај.

Нижу се питања, нека и небулозна

Проблем број 3 - "Зашто Срби не једу копар, једе ми се, а нема га нигдје?"

Послије опсежних провјера шта је копар уствари и чињенице да то није ипак капар, схватили смо да је ријеч о мирођији. Овдје је објашњење искључиво неки од популарних преводиоца који није успио да преведе израз, или немогућност Руса да правилно изговоре име популарног зачина.

Један од корисника им је подробно објаснио шта да траже, као и да свјежу мирођију могу наћи на свакој пијаци, а сушену у маркету.

Проблем број 4 - "Зашто су Срби тако високи, стално морам да гледам горе".

Корисници ово дочекали са смијехом, јер, до доласка Руса и ми смо њих у принципу перципирали као високо нацију, а најбољи савјет је дао корисник који је предложио да гледају право, у жене и тиме сачувају вратне пршљенове.

Проблем број 5 - "Зашто је овако вруће у новембру?"

Одакле долазе, заиста је реално да им температура у новембру буде превисока у односу на оно на шта су навикли, међутим, форумаши су им предложили да чуђење сачувају за децембар.

"Кад је напољу 0 степени, а дува кошава, Москва са - 20 и без вјетра дјелује као тропски рај. Полако видјећете ви шта је зима."

Проблем број 6 - "Зашто се сви паркирају тамо гдје је забрањено?"

Е, овдје је мало ко имао разумијевања за "браћу Русе". Најчешћи одговор је био: "Ви сте посљедњи који треба да расправљате о дивљачкој вожњи и паркирању.", а слична реакција је била и на питање "Зашто је Београд прљав".

Један од корисника упитао их је да ли им смета што је у Србији још увијек дозвољено пушење у затвореним просторима.

"Мени то баш и не смета, али маму боли глава од дима. Био сам у посјети и људи су пушили у соби поред новорођене бебе, мало је страшно..." одговорио му је један од имиграната.

Оно у чему се се углавном сви корисници Руси, пресељени овдје сложили је да је храна укуснија у Србији, да су пресрећни јер алкохол могу да купују 24 сата, 7 дана у недјељи и да су јако захвални на српском гостопримству: "Спасили сте нас, хвала вам", написао је један од учесника у редит дебати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана