Ромска пијаца невјеста: Ево колико мушкарци плаћају за невине дјевојке

ГС
Ромска пијаца невјеста: Ево колико мушкарци плаћају за невине дјевојке

Калаиџи је стара древна заједница Рома у Бугарској која вијековима његује своју традицију кроз низ вјеровања и обичаја. Уколико посјетите Стару Загору у Бугарској прве суботе православног поста, вјероватно ћете затећи цијели град на колективном весељу.

Људи се веселе, пију, играју, причају и једу. Све је уприличено на пољани изван града. У питању је “Ромска пијаца невеста”. Младе тинејџерке са тешком шминком, компликованом фризуром и новима хаљинама играју и упознају се са момцима. Мајке их прате, поносне на чињеницу да су њихове кћерке стасале довољно да испоштују традицију свог народа.

Калиџи воде компликоване преговоре, ценкају се око невјесте коју ће купити, а потом довести кући. Љубав је само споредна ствар. Оно што је важно је мираз. Дјевојке од 15 година знају, да када се удају ту престаје њихов живот за који су до сада знале и почиње онај у којем су супруге, а потом мајке.

Дјевојкама није дозвољено да се састају са мушкарцима

Ова полуномадска популација Рома позната је по свом древном занату прављењу и поправљању лонаца, тигања и котлова. Обично живе у забаченим селима, далеко једни од других. Дјевојкама и женама није дозвољено да се састају или забављају ни са једним мушким чланом.

Најважније је да дјевојка буде невина, како би породица могла да је прода за велику суму новца. Иначе, ако је познато да дјевојка није невина она се даје по најнижој могућој цени. Ово је једина прилика гдје дјевојке смију да комуницирају са мушкарцима изван њихове породице. Упознавање другим данима или ван ове манифестације није дозвољено. Тинејџерке су увијек у пратњи чланова породице који их пажљиво чувају. Такође, брак ван њихове заједнице је табу.

Мушкарци на овој пијаци потроше од 7.500 до 11.300 долара на ценкање.

- Мушкарци не купују жену, већ њену невиност! Ако је заиста лијепа, цијена може да порасте. Традиција је да ове породице удају своју кћерку између њене 16 и 20 године. Већина дјевојчица не похађа више од осам разреда основне школе, јер се вјерује да би неко могао да их “украде” послије шеснаесте године. Тада их родитељи затварају у кућу - испричао је етнограф Велчу Крустеву, за Њујорк тајмс.

Међутим, ова традиција је озбиљно пољуљана управо због чињенице да млади Роми више не желе да им родитељи уговарају бракове. Са мобилним телефонима добили су увид у свијет који их окружује.

Калаиџије се данас све мање баве производњом лонаца, јер су данас јефтинији они из Кине. Стога се мушкарци из ове Ромске заједнице данас све више баве грашевинарским радовима. Они одлазе у друге државе као надничари, а када се врате полако у своју заједницу доносе обичаје других култура.

Старије жене Калаиџија све више се залажу да аутономију. Оне желе да “изађу” из куће, али лоше образовање и економска нестабилност их спрјечава у томе. До тада пијаца невјеста и даље траје, али у доста мањем обиму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана