Раскош народне ношње у Музеју Козаре у новом свјетлу

Снежана Тасић
Раскош народне ношње у Музеју Козаре у новом свјетлу

ПРИЈЕДОР - Матични музеј Козаре у Приједору чува вриједне експонате, а историјско одјељење обухвата тродимензионалне предмете и документе из више периода.

То су касни средњи вијек – турски период, аустријски период, период између два рата 1918 - 1940, период Народноослободилачког рата 1941 - 1945 и период након Другог свјетског рата.

Настанак Музеја Козаре датира још 1954. године и уско је везан са развојем Приједора и потребом да се сакупе и очувају тековине НОБ-е и сјећање на Козарачку епопеју. Управо из тог разлога и због специфичности тренутка настанка највећи дио историјске збирке и чине експонати и документи из овог периода.

Излагачку сезону у 2020. години отвориће етнолошка и историјска изложба “Турски период” чији су аутори  кустос историчар Наташа Тошановић и виши кустос етнолог Марија Радаковић. Изложба ће бити отворена  од 23. јануара до 29. фебруара.

Директор Матичног музеја Козаре Зоран Радоњић најавио је да ће прва од седам ликовних изложби на основу Конкурса за излагачку сезону 2020.  бити изложба Марије Јевтић, од 3. до 18. марта.

- Конкурс за излагачку сезону по први пут је уведен у септембру 2015. године и до сада смо задовољни ауторима који су протеклих година по том конкурсу  излагали у нашој установи, тако да  ће поред ове изложбе током 2020. у Приједору излагати и Љиљана Маринковић, Николина Вулета, Арпад Пулан, Оливера Шипка, Радмила Лиздек, Бранко Милановић и Џени Лејн - рекао је Радоњић.

Он је додао да ће поред ових, биће организована ликовна изложба поводом обиљежавања 100 година Гимназије “Свети Сава”  од 16. до 22. априла.

- Треба истаћи и археолошку изложбу “Биберче” коју чине минијатурне посуде из праисторијских збирки Завичајног музеја Јагодина, а која ће бити организована у априлу - рекао је Радоњић.

Најавио је и историјску изложбу “Доброта, љепота и истина” – Браћа Стојановић у свјетлу Тузланског ђачког процеса 1915. године аутора вишег кустоса историчара Ведране Адамовић,  која ће бити отворена од 13. маја и биће допринос ове установе обиљежавању Дана града.

- Ове године као новину најављујемо изложбе у оквиру сарадње Музеја Козаре и Филозофског факултета у Ријеци под заједничким називом “Inter flumina Sanum et Oenum. Археолошка баштина као повод савременом дијалогу” планиране су двије узајамне изложбе, као повод за даља истраживања на локалитетима Зецови и Топића Брдо, а термини су од половине јуна до средине јула – казао је Радоњић.

Ове године биће организована изложба Удружења ликовних умјетника Приједора и изложба Трећег међународног бијенала радова на папиру, Приједор 2020.

- Славу музеја Светог Луку традиционално обиљежавамо изложбом, а ове године то ће бити гостујућа изложба из Етнографског музеја у Београду - истакао је Радоњић.

Додаје да је постављањем сталне ликовне изложбе у ходнику музеја у 2015. години, музеј уз изложбе (стална ликовна и историјска), у депадансу музеја - Кући Стојановића, постаје много занимљивији посјетиоцима.

У 2017. години постављена је и стална етнолошка изложба под називом “Идентитет, насљеђе, наша ношња” и скоро потпуно завршени радови на сталној археолошкој изложби.

- Наша народна ношња и експонати публици су представљени на један нов, савремен, функционално и естетски прихватљив начин. У  огромним витринама од стакла,  лутке са народном ношњом могу  се сагледати са свих страна, а мање витрине и  дизајнирани панои који прате ову изложбу представљају практично, једноставно и занимљиво упознавање са  нашим идентитетом и насљеђем кроз народну ношњу -  истакао је Радоњић.

Подсјећа да је током 2019. Музеј Козаре организовао 16 изложби. Задовољни су бројем посјетилаца у музеју који је прошле године износио неколико стотина истинских љубитеља умјетности и традиције.

Археологија 

У Музеју Козаре је 2018. отворена археолошка изложба “Градина Зецови и некропола Чараково”, која прати хронологију истраживања ових локалитета од 1953. године до данас. Бројни археолошки експонати који чине ову нову збирку изложени су у савремено опремљеном изложбеном простору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана