Пулмолог Бранимир Несторовић: Долази лијепо вријеме и вирус не може опстати

ГС
Пулмолог Бранимир Несторовић: Долази лијепо вријеме и вирус не може опстати

БЕОГРАД - Педијатар пулмолог Бранимир Несторовић сматра да Србија за сада нема праву епидемију вируса корона, те да је срећа што долази лијепо вријеме јер вируси, као што је овај, не могу да опстану на температури вишој од 20 степени Целзијусових.

Несторовић је појаснио да вируси при таквим температурама губе вирулентност, а да ће, ако се неко и инфицира, имати блажи облик болести.

Он је навео да се људи плаше "ковида 19" јер имају асоцијацију на кугу и колеру и "мисле да ће људи сада мртви да падају по улицама".

"Ово је далеко од тога. Што се вирус брже шири, он је мање опасан. Смртност није велика. Од овог вируса у свету је умрло нешто више од 5.000 људи, а од обичног грипа ове сезоне 88.000 особа", рекао је Несторовић.

Према његовим ријечима, постоје предвиђања да ће епидемија трајати до краја априла или почетка маја, а очекује се да се врати на јесен, али неће имати овакав епидемијски карактер.

"Можда ће неко имати кијавицу или упалу плућа, али више неће имати овакав епидемијски карактер. Већина људи ће то прележати. Неки ме оптужују да ширим оптимизам без покрића, али ја стварно тако видим ову ситуацију", рекао је Несторовић.

Он је нагласио да нема разлога за панику, само је важно да људи буду одговорни.

"Ако је неко негде путовао, не треба да се крије, јер страхује да ће бити стављен у карантин. То није смртна пресуда. Неће ићи у касарну већ ће бити код куће", нагласио је Несторовић.

Несторовић је рекао да је одлука о томе да ли треба затворити школе и вртиће донекле и политичка, али да за сада нема потребе за тим.

Он је додао да земља не може да стане због вируса већ људи морају да наставе живот и морају да раде, а да је савјет да болесни не иду на посао и да се, уопште, сви придржавају одређених правила.

Несторовић је навео да је у свјету просјечна старост умрлих од овог вируса 81 година, а међу преминулима су 72 одсто мушкарци, а објашњење је у томе да је имуни систем жене јачи и да зато од новог вируса чешће оболијевају мушкарци.

Према његовим ријечима, од 120.000 обољелих ниједно дијете није имало озбиљније посљедице, чак ни упалу плућа.

Он је појаснио да, ипак, дјеца могу да заразе друге, посебно старије људе који имају хроничне болести и пушаче.

(Политика.рс)

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана