Први март послије 18 година није било пуцњаве у школама у САД

Тањуг
Први март послије 18 година није било пуцњаве у школама у САД

КЕМБРИЏ - Протекли мјесец био је први март од 2002.године да у Сједињеним Државама није било пуцњаве у школама, захваљујући чињеници да су све школе у земљи биле затворене, јер према студији харвардског New England Journal of Medicine, насиље уз употребу ватреног оружја је водећи узрок смрти дјеце у САД.

Али продаја пиштоља у САД-у нагло је скочила откад су се у САД-у у марту појавили први случајеви ЦОВИД-19, а само у том мјесецу продато је 2 милиона пушака што је био највећи укупан пораст продаје ватреног оружја још од 2015 године.


Према саопштењу организације која прати насиље ватреним оружјем у САД у, Everytown for Gun Safety (ЕGS), у школским кампусима је у марту 2020. године било седам пуцњава.

Међутим, четири су била случајна инцидента, једна пуцњава се догодила између одраслих на средњошколском фудбалском игралишту, а две су се догодиле на кампусу факултета, али у пуцњаву нису били укључени студенти.

Everytown Research наводи да је током 2020 било најмање 33 инцидента пуцњаве на школским теренима са десет смртних случајева и 15 повријеђених.

Поређења ради у 2019. години било је 130 инцидената са пуцњавом 32 смртна случаја и 77 повријеђених.

Пандемија ЦОВИД-19 измјенила је и друге аспекте америчког живота.

Загађење ваздуха у Сједињеним Државама значајно је опало, омогућавајући представу како би могао изгледати свијет у ери без потрошње угља.

НАСА је открила да је загађење НО2 над Њујорком и другим великим градским областима на сјевероистоку САД-а у марту 2020. било ниже за 30%.

Американци такође усвајају псе и мачке из склоништа као никад до сада. Откако је вирус корона први пут “слетио” у САД, небројено је прича о склоништима у којима је нестало кућних љубимаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана