Пронађени фосили корњаче величине аутомобила

Agencije
Пронађени фосили корњаче величине аутомобила

БОГОТА - Фосили корњаче величине аутомобила пронађени су у колумбијској пустињи Такакоа и региону Урумако у Венецуели. Корњача врсте ступендемис географикус /ступендемyс геограпхицус/ лутала је овим областима прије седам до тринаест милиона година.

Први овакви фосили откривени су током седамдесетих година прошлог вијека, али је животиња дужине око четири метра до сада остала мистериозна.

Ова корњача имала је величину и тежину као стандардна лимузина и насељавала је велико влажно подручје на сјеверу Јужне Америке прије формирања ријека Амазон и Ориноко, пренио је Би-Би-Си.

Мужјак је имао рогове усмјерене напријед са обје стране оклопа. Дубоки ожиљци на фосилима сугеришу да су рогови вјероватно кориштени као оружје у сукобима ривала.

Истраживачи сада кажу да су су пронашли оклоп дужине три метра и кост доње вилице, на основу чега су дошли до закључака о исхрани ове животиње.

Они сматрају да је корњача живјела на дну језера и ријека поред гигантских крокодила и да се хранила мањим животињама, вегетацијом, воћем и сјеменкама.

Величина ове корњаче имала је пресудну улогу у одбрани од већих грабљиваца. Један фосил пронађен је са утиснутим зубом великог крокодила.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана