Принц Александар: Вратити експонате украдене из Карађорђевог музеја

Срна
Принц Александар: Вратити експонате украдене из Карађорђевог музеја

БЕОГРАД - Принц Александар Карађорђевић изразио је наду да ће предмети немјерљиве културно-историјске вриједности украдени из Музеја вожда Карађорђа у Радовањском лугу код Велике Плане бити пронађени и враћени.

Он је у саопштењу поручио да је шокиран и тужан због ове пљачке.

“Надам се да ће вредни предмети - симболи српске борбе, традиције и вере, бити пронађени неоштећени и враћени тамо где и припадају - у Музеј посвећен мом чукун-чукундеди, врховном вожду Карађорђу, који је синоним народног вође, узор и инспирација”, навео је принц Александар.

Он је истакао да украдени предмети стари више од 200 година подсјећају не само на његовог великог претка, већ и говоре о дугој и славној историји и традицији српског народа и као такви имају немјерљиву културно-историјску вриједност.

“Верујем да ће починиоци бити пронађени и санкционисани и да се овакве срамне крађе више неће понављати”, поручио је принц Александар Карађорђевић.

Принц Филип Карађорђевић изјавио је да су у пљачки Музеја вожда Карађорђа украдени експонати који су дио вриједне културно-историјске баштине.

“Из медија смо сазнали да је опљачкан Музеј вожда Карађорђа у Радовањском лугу. Нажалост, немамо више информација сем да су из Музеја украдене две круне, две кубуре, пушка “кремењача” и Јеванђеље”, навео је принц Филип.

Он је изразио наду да ће полиција брзо реаговати и ухапсити починиоце, те да ће украдени експонати неоштећени бити враћени Музеју, саопштено је из Службе породице Карађорђевић за сарадњу са медијима.

Музеј вожда Карађорђа у Радовањском лугу код Велике Плане обијен је и опљачкан, јавио је раније РТС.

Из Музеја су украдене двије старе круне за вјенчавање, двије кубуре, једна пушка “кремењача” и Јеванђеље.

Провалници су у Музеј ушли кроз прозор са којег су претходно скинули решетке, а претпоставља се да се крађа догодила између 27. и 30. јануара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана