Прави се 8.000 километара дуг "зид" од дрвећа и биљака у Африци

Agencije
Прави се 8.000 километара дуг "зид" од дрвећа и биљака у Африци

У Африци настаје зелено свјетско чудо, 8.000 километара дуга баријера од дрвећа и другог растиња, која треба да буде завршена до 2030. године. Такозвани "Зелени зид" простире се од Сенегала, на западу, до Џибутија, на истоку Африке, дуж региона Сахел.

То је чудо природе, које обезбјеђује посао, храну и будућност милионима људи. Амбициозни пројекат треба да предупреди климатске промјене и стварање пустиње, али пут до тог циља је дуг.

У чему је проблем?

Афричке земље од шездесетих година XX вијека суочавају се са огромним растом становништва. Нигер је, на пример, 1960. године имао око три милиона становника, а данас има 21 милион. Огроман број људи и стоке представља оптерећење за земљиште и природу, а у комбинацији с климатским промјенама узрокују убрзано стварање пустиња.

Пустиња у појасу Сахел се шири и тло постаје неплодно. Становништво се суочава са сушом и несташицом хране, што доводи до сукоба око ресурса. Према проценама ОУН, за десет година имаћемо око 50 милиона климатских избјеглица, а како би се то спријечило, 2007. године  покренут је пројекат "Афрички зелени зид".

Шта предвиђа пројекат?

Циљ је да 100 милиона хектара земљишта поново постане плодно, како би се обезбједио извор хране за 20 милиона људи. Осим тога, запошљавање 350.000 људи и уклањање 250 милиона тона угљен-диоксида из атмосфере.

Шта је урађено?

Већ сада су остварени значајни резултати, па је тако у Сенегалу засађено 12 милиона стабала, а у Етиопији освјежено 15 милиона хектара неплодне земље, на којој су засађене биљке. У Нигерији је поново плодно пет милиона хектара, а у Буркини Фасо три милиона хектара, при чему је коришћена техника копања рупа, у које се стављају термити. Захваљујући њима, земља постаје растресита, а вода лакше продире у њу. У Уганди, Малију и Руанди поново је плодно више стотина хиљада хектара земље.

Координатор пројекта је Афричка унија, афрички пандан ЕУ. Двадесет једна земља помаже иницијативу, а Афричка унија сарађује и с партнерима, као што су ЕУ, Свјетска банка, Организација за прехрану и пољопривреду (ФАО) и УН.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана